Бъдещият нов китайски лидер – човек от народа със слабост към САЩ

След няколко месеца настоящият китайски вицепрезидент Си Цзинпин ще бъде начело на втората световна сила, но за повечето той си остава все още непознат. Френският в. "Фигаро", цитиран в петък от БТА, публикува няколко любопитни факта от биографията на бъдещия лидер.

Си Цзинпин е имал бурна младост. Син на дългогодишни съратници на Мао, Си Цзинпин живее в сараите на властта в Пекин, където посещава най-добрите училища. Баща му го кара обаче да носи дрехи втора употреба и му втълпява принципите на революцията.

През 1962 г. бащата на Си Цзинпин, по онова време заместник-премиер в администрацията на Мао, изпада в немилост и цялото му семейство е отстранено. Подобно на милиони младежи по времето на културната революция Си Цзинпин е изпратен на село за превъзпитание. Тогава той е на 15 години и пристига в бедната провинция Шенси, където живее в село, заобиколено от неплодородни хълмове. Опитва се да избяга и това му коства 6 месеца в трудов лагер, преди да бъде върнат в селото, където остава още 7 години. Тези години на принудително пребиваване на село изграждат репутацията на Си на човек от народа, близък до селяните.

Бъдещият китайски лидер се жени два пъти. След развода с първата си жена, през 80-те години той се жени за известното сопрано Пън Лиян, която постепенно е издигната до генерал. Тя дори е по-известна от съпруга си в Китай. В продължение на 25 години Пън участва във всички новогодишни програми, излъчвани по телевизията, но, за да не пречи на изкачването в йерархията на съпруга си, тя се оттегля от сцената през 2008 г.

Си Цзинпин е известен със своята почтеност. Докато изкачва стъпалата на йерархията, той не е замесен в нито един скандал. Според близките му най-тежкото му прегрешение сигурно ще са книги, които той е забравил да върне в библиотеката. Разследване на агенция Блумбърг показа, че сестрата на Си и нейният съпруг, както и друг негов зет са изградили инвестиционна мрежа, но в нея нямало нищо подозрително и необичайно. Освен това Си и съпругата му не са свързани изобщо с авоарите в тази мрежа.

През 2009 г. американска дипломатическа грама, разпространена после от Уикилийкс, описва Си като човек, който е отвратен от новобогаташите в Китай, загубили чувството за ценностите.

Си Цзинпин има слабост към САЩ и е посещавал тази страна 6 пъти. Дъщеря му учи сега в Харвард под фалшиво име от съображения за сигурност.

Първото пътуване на Си до САЩ е през 1985 г. Тогава той отива в щата Айова и е много впечатлен. После внася в родината си нови аграрни техники, научени в Айова.

През февруари Си отново беше в САЩ и след като се срещна с Барак Обама, Хилари Клинтън, Лион Панета и Джо Байдън, той отново намери време за Айова.

Си обича филмите за Втората световна война и признава, че любимият му е "Спасяването на редник Райън" на Стивън Спилбърг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят