Бъдещият правосъден министър: Системите не работят

Бъдещият правосъден министър: Системите не работят

Системите не работят – такъв е основният извод, който произтича от публикувания тази седмица доклад на Европейската комисия, според номинираната за министър на правосъдието прокурор Маргарита Попова, ръководител на специализираното звено за борба с евроизмамите.

Това звено като един от малкото положителни моменти в доклада бе оценено като отлична инициатива. Това обаче според Маргарита Попова е "една бяла лястовица".

"Тепърва системите трябва да заработят в синхрон, трябва да заработят адекватно, бързо. Трябва да има хора, които да могат да носят отговорност. Трябва да не се решават големите проблеми политизирано. Трябва правоохранителните органи да действат и да изразяват пред обществото сила, увереност, синхрон в действията, единодействие и със съдебната система", каза бъдещият правосъден министър в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР.

Без да коментира конкретния случай, тя даде пример с разкритата в УНСС схема за купуване на изпити, като проблем, за който се знае отдавна без значение дали е в едно висше учебно заведение, в структура на съдебната система, или в структура на изпълнителната власт.

"Има ръководни органи, има хора, които решават, които вземат решения, които носят отговорност за взетите решения. Те са дистанцирани от проблема, те не разполагат с информация. Те се дистанцират, казвайки това си е работа на полицията. Полицията действа много по-късно, след като някакви сигнали за нарушения в дадена сфера са били ясни. Виждате ли как проблемът се размива, разтегля се във времето? След години той идва в прокуратурата, вероятно идва в прокуратурата само част от него, и резултатът е такъв. Той не задоволява обществото", каза Маргарита Попова.

Според нея сега е времето да се види ясно кой иска реформи, кой иска България да стане уверена в европейския коловоз и кой желае "да продължаваме да работим така и да разнищваме такива случаи".

Тя подчерта, че в сегашния доклад на ЕК за първи път е поставен много ясно и категорично проблемът за независимостта на съдебната система в цялост, на всички нейни структури, за дистанцираността на политическите партии от дейността на съдебната система. За бъдещият министър на правосъдието няма място за съмнение, че сега "в тази насока реформаторското мнозинство трябва да работи и да наложи ясен, видим, траен и безпротиворечив стил на работа.

Маргарита Попова обяви категорично, че първите ѝ стъпки като министър ще бъдат в съзвучие с дневния ред на страната – "действия в областта на съдебната система, така че тя да стартира за радикални и задълбочени реформи, каквито констатации има в доклада и каквото се очаква от нас".
Споделяне

Още по темата

Още от България