Бъдещият премиер праща протести за боклука пред "Позитано" 20

Бъдещият премиер праща протести за боклука пред "Позитано" 20

Няма от първия ден да се занимавам с боклука на Станишев. Който ще протестира - да го направи пред "Позитано" 20, заяви в петък лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов по повод проблема с регионалните сметища. На 16 юли по-голямата част от общините трябва да прекратят използването на своите стари депа и да започнат извозването на отпадъка до най-близкото сметище, отговарящо на европейските изисквания.

Това ще оскъпи значително дейностите по чистотата, а част от общините, които имат на своя територия законни депа заявиха, че няма да приемат чужд боклук и ще протестират.

"Това е огромен екологичен проблем. Правителството е лъгало населените места Севлиево, Монтана, че им изграждат техни депа, а те всъщност са направили за още 4-5 града. Общините не са си заложили пари в бюджетите да возят отпадъка. Държавата не е заложила буфер в бюджета да подпомогне общините", обясни Борисов.

По думите му докато да се занимавал с измислената криза със столичния боклук с "цел да откраднат някой лев", Станишев е заложил екологичен проблем в цялата държава.

"Както в София започнах от нулата с боклука, така ще бъде и в държавата. Докато Станишев ни занимаваше с кризисни щабове и се опитваше да вкара Вълка в София, той умишлено не си свърши ангажиментите по управлението на отпадъците", добави Борисов.

В типичния си стил той обясни, че е възложил на екип от експерти по околна среда в ГЕРБ да работи по мерките, които трябва да бъдат предприети във връзка с управлението на отпадъците след 16 юли.

Преди ден стана ясно, че Столичната община няма варианти да реши проблема с около 200 000 тона бали, разположени на незаконни площадки. По този въпрос Европейската комисия вече е стартирала наказателна процедура срещу България.

На четвъртия си пореден ден, в който открива градини, спортни игрища и пуска нови автобуси, Борисов напълно отказа да говори относно преговорите за формиране на правителство.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?