Бъдещият премиер според Трифонов: Всичко, което Борисов не е

В първата си дискусия на живо лидерът на ИТН обеща да е по-конкретен, когато му дойде времето

Бъдещият премиер според Трифонов: Всичко, което Борисов не е

След като вече съобщи, че няма да е депутат, лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов намекна, че не възнамерява да става и премиер. Това стана ясно от срещата му със студенти в четвъртък, на която за пръв път от учредяването на партията си Трифонов се появи на живо пред публика и отговаря и на въпроси.

"Ефектът на джипката е да радва мисирките по медиите, които му принадлежат. Докато нормалните хора се възмущават и отвращават от нещо подобно. Министър-председателят трябва да няма нищо общо с образа на този, който беше досега 10 години. Министър-председателят трябва да е завършил престижен университет, да говори езици, да има изключително високо образование, да е професионалист и специалист в определи области, да има морал", каза Трифонов в отговор на въпрос как трябва да изглежда премиер без джипка.

Трифонов добави, че бъдещият премиер трябва например да е професионалист в правото, с което намекна, че самият той няма да бъде премиер, ако партията му управлява след изборите.

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който присъстваше на събитието, го репликира: "Нали каза, че министър-председателят трябва да е специалист в някаква област? Е, предишният беше шофьор, той това работеше – шофьор. Затова караше джипка".

"Какво искаш да кажеш с това", попита Трифонов. Йорданов отговори: "Ми, че е професионален шофьор". В такъв отработен стил, наподобяващ диалозите им в предаванията на телевизия 7/8 ТВ, премина срещата със студенти в Пловдив, на която част от отговорите бяха без конкретика.

"Господар на мълчанието"

Един от студентите помоли Слави Трифонов да уточни коя е институцията, от която той каза, че ще "носи отговорност", след като няма да е депутат.

Отговорът обаче не беше конкретен: "Има различни институции. Има институция изпълнителна власт, тя се нарича институция на министър-председателя. Има институция на президента. Има и Свети синод".

Момчето отново попита за конкретната "една институция".

"Аз мисля, че когато ти се запознаеш с едно момиче, едва ли като седнеш пред нея, започваш да обявяваш всичко за себе си (...) Нали все пак има някои неща, които не бива да са ясни от самото начало. Ти защо искаш да ги знаеш", отговори Трифонов и попита защо студентът настоява за конкретен отговор.

"Защото смятам, че когато дадени хора са кандидати за власт, трябва да отговарят, когато им се задават въпроси и то без да увъртат", отвърна младежът.

Трифонов пак не отговори. Обясни, че не иска да е откровен, не защото не иска да е откровен, а "защото има още неща, които имат да се случат преди да взема твърдо решение".

"Това не значи, че бягам от отговорност", каза той. Знаел, че ще плати висока цена и "когато съм готов, тогава ще бъда достатъчно откровен".

В крайна сметка Трифонов реши да цитира бившия премиер Симеон Сакскобургготски и репликата му "Бъдете господари на мълчанието". Обясни, че именно това се опитвал да прави и затова говорел само когато наистина има за какво.

Попитан дали "Има такъв народ" е готова реално да управлява, Трифонов отговори с "да" и обясни, че се готвил години. Каза още, че партията му не била партия в типичния смисъл, а група от съмишленици.

Кои са двете имена на бъдещия премиер?

Друг студент, който работи като репортер в "България он еър" попита и коя е фигурата, около която в партията се обединяват за евентуален премиер.

"Около тази фигура, която е точно обратно на предишния министър председател. Човек, който няма нищо общо с Бойко Борисов", отговори Трифонов.

Момчето обаче не се отказа и попита отново: "Има ли две имена този човек?"

"Има, но няма да ти ги кажа. Защото още не са минали изборите, защото има много неясноти. Когато тези неясноти се изчистят, тогава всичко ще бъде ясно. Като му дойде времето, ще стане ясно", обеща Трифонов.

Защо няма да е депутат

Ето какво отговори лидерът на ИНТ на въпроса защо няма да е депутат:

"Защото смятам, че човек трябва да бъде почтен, искрен. Само забележете колко от лидерите в историята на изборите в България се кандидатират и след това се отказват. Така увличат хората все едно те ще участва и след това ги заблуждават. Сменят вота. Мисля, че отговорността, която нося, не е обвързана с това да съм просто и само депутат. Аз нося тази отговорност от момента, в който сме тръгнали да реализираме този проект. Аз мога да я нося и извън парламента. Даже извън него ще бъда по-обективен заради това, че наблюдавам нещата по-отстрани и ще мога да взимам по-правилни решения. Мисля, че човек трябва да бъде искрен с аудиторията".

Добави, че "присъствието или отсъствието" му от парламента не променя отговорността му.

Гласовете в Турция, "патриотите" и машинното гласуване

В самия край на срещата студент попита шоумена дали съжалява, че партията му е премахнала лимита за до 35 секции извън ЕС, защото това ще помогне на ДПС с гласове от Турция.

Трифонов отговори, че българската конституция е над всичко и в нея пише, че всеки български гражданин има право да гласува.

"Ограничението го направиха едни хора, които се наричат"патриоти" и обезсмислиха тази дума с поведението си изцяло. Те ритаха жени по границата", припомни той.

Преди това Йорданов нарече лидера на НФСБ Валери Симеонов "държавно недоразумение". Трифонов обаче го репликира: "Той е човек. Без квалификации".

В хода на дискусията той сподели мнението си, че машинното гласуване донякъде ограничава контролирания вот.

Според Йорданов пък "Сиела Норма" умишлено се правела на "три и половина" по повод доставката на машините. Той дори имал информация, че предишния договор за доставка на 9600 устройства е "за прокуратурата".

ЕС и НАТО

"Мисля, че нещата са ясни от момента, в който България стана член на ЕС и НАТО. Подобно участие на България в подобни структури е полезно, от огромно значение", отговори Трифонов на въпрос за геополитическата ориентация на България.

Момчето отговори, че според него България трябва да е като Унгария. Трифонов го попита дали е ходил там и дали знае какво мислят унгарците за Виктор Орбан. Отговорът беше "не", а Трифонов го посъветва да си направи партия, щом толкова иска България да е като Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори