Бъдещият просветен министър няма да слага еднолично шеф на научния фонд

Смятам, че не е най-доброто решение аз да имам номинация за това кой да е новият директор на фонда "Научни изследвания", а "когото кажат колегите", заяви пред журналисти във вторник председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, който в сряда се очаква да бъде гласуван от парламента и да положи клетва като нов образователен министър.

Воденичаров заяви, че възнамерява да събере научната общност и заедно да обсъдят евентуални кандидатури. Учени вече правят подписка с искането фондът да бъде оглавен от бившия му директор проф. Емил Хорозов, който преди две години пръв разкри и започна битката срещу порочните практики при финансирането на българската наука, но изнесените от него факти бяха игнорирани от министър Сергей Игнатов и Хорозов подаде оставка.

Воденичаров коментира, че решението кой да оглави фонда трябва да се вземе от цялата научна общност.

“Ако евентуално отида в Министерството на образованието, младежта и науката, ще работя с всички хора, които са там, без да имам някакви претенции към някого“, коментира Воденичаров. “Сега се обсъжда законът за средното образование, явно е, че този процес ще продължава, а другите "четири неща", които съм си определил да свърша като министър, утре следобед ще ги кажа на медиите“, коментира Воденичаров.

Същевременно през тази седмица трябва да стане ясно дали скандалната конкурсна сесия или отделни спечелили проекти ще бъдат анулирани.

Споделяне

Още от България