Бъдещият шеф на румънското разузнаване предупреди, че Унгария е заплаха за ЕС

Будапеща е определена като "Троянски кон" на Москва, а София, Рим и Никозия водят "двойна игра"

Едуард Хелвиг

Едуард Хелвиг, който бе предложен от румънския президент Клаус Йоханис за нов шеф на Румънската разузнавателна служба, предупреждава за "заплахата за Европейския съюз", идваща от затоплянето на връзките между Унгария и Русия.

В статия, публикувана в блога му и препечатана от Hotnews, Хелвиг пише, че Румъния и ЕС са изправени пред безпрецедентен казус – явно настройване срещу либералните демократични ценности от режима на Виктор Орбан, унгарския министър-председател.

Тенденцията е Унгария да се превърне в заплаха за европейската архитектура, в Троянски кон, който е под нарастващото влияние на Москва, казва Хелвиг, който е представител на немското малцинство в Румъния и в момента е евродепутат от Европейската народна партия.

Според него руско-унгарското партньорство е заплаха не само за румънско-унгарското стратегическо партньорство, което става все по-кухо заради националистическата враждебност на Будапеща, но също така за интересите на НАТО и ЕС в региона. "Затова аз смятам, че Румъния, уловена в хватката на тази руско-унгарска Антанта, трябва да поеме водеща роля в защитата на демократичните ценности и съюзническите интереси в региона", пише Хелвиг, цитиран от EurActiv.

Той е на мнение, че ЕС не може да си позволи лошо поведение от "британски или гръцки тип", или "двойна игра в стила на София, Рим или Никозия".

За пръв път в постсъветския период, Русия има настъпателна военна доктрина, която предвижда използване на ядрени оръжия не само в случай на ядрен конфликт, но също и в конвенционален конфликт, пише Хелвиг. Той допълва, че Източна Европа е специална цел, в перспективата на разширяването на НАТО, на инсталирането на противоракетен щит или на някакви превантивни действия, които Москва би оценила като враждебни.

Затова Румъния, Полша, Естония, Литва и Латвия стават "главни цели на руския империализъм", допълва Хелвиг.

Той настоява за засилване на военния капацитет на своята страна и увеличаване на разходите за отбрана на 2%, каквато цел има и президентът Йоханис.

Хелвиг настоява също за консолидиране на институциите и за върховенство на закона, за "отвоюване на обществото, което все още е подкопано от корупция".

Напредъкът в тези области, постигнат в последните години, особено през 2014, "помогна Румъния да бъде спасена от украински тип сценарий", пише той.

Той освен това пледира Румъния да играе по-голяма роля в подкрепа на реформите в Украйна и Молдова – съседна на Румъния държава, в която по-голямата част от населението говори румънски, но където е разположен руски анклав – непризната Приднестровска република.

Хелвиг, който е зам.-председател на Национал-либералната партия, за кратко бе министър на регионалното развитие през 2012 г. в коалиционното правителство на социалисти и либерали, оглавявано от Виктор Понта. Националната агенция за порядъчност го уличи в конфликт на интереси и той подаде оставка, но миналия декември Върховният съд го оневини.

Постът на директор на румънското външно разузнаване е вакантен от края на януари, когато Георге Майор подаде оставка.

Хелвиг е завършил политически науки и публична администрация в университета в Клуж. През 1997-98 г. е работил като брокер на фондовата борса. Специализирал е в Националния колеж за отбрана и Европейския център за проучвания по въпросите на сигурността "Джордж Маршал".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа