Бъдещият "шериф" на България?

Бъдещият "шериф" на България?

Резултатите от местните избори в България показват изместване на националните политически предпочитания от социалистите към дясноцентриската партия, водена от Бойко Борисов - колоритния и много популярен кмет на столицата София, пише "Фронт пейдж мегъзин" в статия, озаглавена “Бъдещият “шериф” на България”, предаде БТА. Според автора Джон Уилхълм тази промяна е “изключително важна”.

Увеличаващото се напрежение в Близкия Изток и Централна Азия изкарва на преден план тази бивша страна от Източния блок като ключов играч в днешните международни отношения. По силата на историческата си позиция на кръстопътя на древните търговски пътища между Изтока и Запада, България бързо се превръща в предна линия на борбата срещу трафика на наркотици и хора, радикалния ислям и една отново набираща мощ Русия. Скоро през нея ще минава и важен тръбопровод за природен газ от Централна Азия през Черно море. Поради всички тези причини това, което става в днешна България, ще има мащабни последици за утрешния Свят, посочва изданието

В статията се казва, че “значителната политическа мощ, показана от кмета на българската столица, увеличава силно вероятността той да бъде номиниран за следващ премиер след предвидените за 2009 г. парламентарни избори”. Преминаването му на по-висок пост обаче може да се случи дори по-рано, посочва "Фронт пейдж мегъзин", като цитира призивите на Борисов за предсрочни парламентарни избори.

Според оценката на автора, България днес “е несъвършена и нестабилна, но безспорна демокрация. Конкуренцията в политическата сфера е безжалостна; има свободна и непокорна преса. Най-важното е, че изборите в страната са свободни и честни”.

В статията се отбелязва, че в България все още трудно се прави бизнес, тъй като има “високопоставени корумпирани политици, които остават недосегаеми”.

“Все още има гангстери, които заплашват законните компании с предложения, на които те не могат да откажат. Все още има местни чиновници, които гледат на всяко искане за разрешително като на възможност за лично обогатяване.”

България няма да бъде прочистена от добронамерени, но неспособни реформатори; от светци с чисти биографии; или от безкрайните укази от централата на ЕС в Брюксел. Прочистването трябва да бъде ръководено отвътре от страната - от същите обиграни, твърди ветерани от неотдавнашния преход от комунизма, пише "Фронт пейдж мегъзин".

“Те може да са несъвършени, наистина, но са хора, чиито някогашни лични амбиции за парични облаги сега са се превърнали в политически стремления ... личности като току-що преизбрания кмет на София”, се казва в статията.

“При посещението си в София по-рано тази година взех интервю от кмета Борисов. Неговата мускулеста структура и бойко поведение отразяват биография, която  включва работа като старши треньор на националния отбор на България по карате и бодигард на последния комунистически лидер и на първия некомунистически президент (бел. прев. - така е в оригинала). Той с усмивка поощрява сравненията с бившия шампион по бодибилдинг, филмова звезда и настоящ губернатор на Калифорния - Арнолд Шварценегер.

По време на интервюто от двете страни на Борисов бяха окачени два портрета в цял ръст на известни български патриоти. Останалите стени в кабинета му бяха покрити със снимки, на които той се ръкува с полицейски началници и разузнавачи от целия западен свят. Зад него обаче беше любимото му и вероятно най-изразително произведение на изкуството: рисуван филмов плакат с актьора Юл Бринър и шестима сурови каубои върху галопиращи коне, преследващи лошите в сцена от класическия уестърн "Великолепната седморка". Филмът е история за група бандити, които са повикани от отчаяните селяни, за да помогнат за благородна кауза. Това казва всичко”, пише "Фронт пейдж мегъзин".

“Имаше обвинения за тъмното минало на кмета, но България изобилства от хора с тъмно минало. Макар да е вярно, че имаше голям брой неразкрити убийства в гангстерските среди в периода, в който Борисов беше главен секретар на МВР, според българите на него се дължи драстичното намаляване на обикновената престъпност.

Както знаем от американската история, когато местните жители искали да наложат ред в дивите погранични градове, те не избирали за шериф бакалина. Избирали корав бивш стрелец, за да им свърши мръсната работа.

Мнозина виждат в лицето на Борисов потенциалния нов премиер-"шериф" на България. Донякъде неясното му минало в момента може би е по-маловажно от онова, което той може да стори за България в бъдеще - "да прочисти града", така че бизнесът и страната да могат да процъфтяват”, посочва в заключение Джон Уилхълм. БТА отбелязва, че авторът е бивш кореспондент на сп. "Тайм", в момента е съавтор на история на руското военно разузнаване (ГРУ).

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?