Бъдещият Свети отец трябва да се справи с бюджетния дефицит на Ватикана

Наследникът на папа Йоан-Павел Втори ще трябва да се справи не само с намаляващия интерес към църквата и застаряването на свещениците, но и да открие нови източници на приходи, за да балансира бюджета на Ватикана, пише агенция Блумбърг.

След като в продължение на осем години бе на печалба, Светият престол регистрира дефицити в продължение на три поредни години до 2003 г., сочат финансови документи. Докато през 90-те години Светият престол се възползва от бума на фондовия пазар и силния долар, то през 2003 г. /последната година, за която има официални данни/ се е стигнало до загуба от 9,6 млн. евро /12,4 млн. долара/ при приходи от 204 млн. евро.

Администрацията на Ватикана, както и много други хора, е свикнала да балансира бюджета с големи печалби от фондовия пазар. Но пазарът дава, а после си взема обратно, казва счетоводителят от Сиатъл Джоузеф Харис, който е правил проучване на финансовото състояние на няколко диоцеза в САЩ и пише ежегодни анализи за финансите на Ватикана.

Светият престол ще страда от все по-голям недостиг на пари в брой, освен ако не открие нови източници на финансиране. Неговата прогноза е, че ще излезе "на нула", без печалби и без загуби през тази година.

Католическите църкви по света даряват всяка година по 80 млн. евро на Ватикана. През 2003 г. физически лица са дарили на църквата още 49 млн. евро за благотворителност.

Тъй като политиката на Ватикана е никога да не продава произведенията на изкуството, с които разполага, новият папа няма да може да използва за подобряване на финансовото състояние безценните творби и четирите римски базилики, които църквата притежава.

Италианското правителство би попречило на изнасянето от страната на каквато и да е част от колекцията на музеите на Ватикана, включваща 460 творби на Джото, Караваджо и Рафаело, казва монсеньор Клаудио Чели, който е натоварен с управлението на активите на Светия престол.

За разлика от Ватикана, Англиканската църква, която регистрира загуби в половината от общо 43 свои диоцеза, реши през 2001 г. да продаде 12 картини на испанския художник Франсиско де Сурбаран, оценени на 17 млн. долара. Съпротивата вътре в самата църква доведе до спиране на продажбата.

Когато Йоан-Павел Втори стана папа през 1978 г., Светият престол не публикуваше никакви подробности за финансовото си състояние и постоянно губеше пари. Новият папа въведе финансовите отчети и намери нови източници на приходи. Когато обаче фондовите пазари започнаха да спадат, отново бяха регистрирани загуби.

Финансовите резултати на Светия престол и Ватикана за 2004 г. ще бъдат публикувани през юли тази година.

През 2003 г. приходите на Светия престол са спаднали с 6 процента - до 203,7 млн. евро, а разходите - със 7,3 на сто - до 213,2 млн. евро. Броят на хората, които работят там, е намалял до 2674 души в сравнение с около 3000 през 2000 година.

Приходите на Ватикана през същата година са се увеличили с 5 на сто - до 145,9 млн. евро, предимно благодарение на таксите за вход, плащани от посетителите на музеите във Ватикана и на магазините. Дефицитът от 8,8 млн. евро е регистриран, след като градът е платил 10,5 млн. евро, за да помогне на Светия престол да покрие загубите на Радио Ватикана за втора поредна година.

Магазините във Ватикана включват аптека, която има право да внася медикаменти, все още не получили одобрение за продажба в Италия, супермаркет и магазин в реставрираната стара сграда на гарата, където се продават костюми на Джорджо Армани, парфюми на Шанел и часовници Картие на цена, по-ниска с около 50 процента от тази в Рим.

През 2003 г. разходите за поддръжка на Ватикана и четирите римски базилики, за заплати на 123 полицаи във Ватикана и за подслон на 110 швейцарски гвардейци на папата са се увеличили с 15 процента - до 154,7 млн. евро.

Най-малката държава в света - Ватикана - заема площ от едва половин квадратен километър на десния бряг на река Тибър в Рим. Тя сече собствени евро монети и издава свои пощенски марки, които също са деноминирани в евро. Туристите могат да посещават единствено площада Свети Петър, базиликата и музея.

Зад базиликата се намират дворци от ХІХ-ти век и офис сгради, разпръснати сред живописни градини.  В една от тях се намира Ватиканската банка – третият стълб на финансите на града. Тя никога не публикува финансови данни. През 1994 г. бе съобщено, че в банката има депозити на стойност 4 млрд. долара.

Повечето от 4000 служители на Ватикана имат влогове в тази банка, както и много религиозни организации, използващи Ватиканската банка за трансфери на суми за финансиране на църковни дейности по целия свят.

Общо 2864 католически диоцеза и 412 886 енории по целия свят са финансово независими от Ватикана и много от тях разполагат с доста повече пари от него.

Първите финансови отчети на Ватикана са публикувани едва през 70-те години, а чак през 1989 г. е наета външна счетоводна фирма - базираната в Ню Йорк Ърнст енд Янг.

Споделяне

Още от Свят