Бъдещият "умен" град край София ще търси инвеститори през борсата

Бъдещият "умен" град край София ще търси инвеститори през борсата

Финансовият надзор одобри борсовата търговия с акции от инвеститора в бъдещия "умен" град край София, с което ще се набира капитал за реализацията на проекта със стойност 1.5 млрд. евро, съобщиха от дружеството "Кепитъл Консепт Лимитед" (Capital Concept Limited - CCL) във вторник.

Така на българската фондова борса отново ще бъдат качени акции на компанията, чиято цел е да постигне оптимален кредитен профил и баланс при финансиране на проекта за изграждането на "интелигентно селище" в община Елин Пелин.

Бъдещият комплекс "Света София“ на стойност 1,5 милиарда евро е проектиран от хонконгското архитектурно бюро "Си Ем Ди Ел Архитекчър Интернешънъл" (CMDL Architects International). Селището, което ще се построи близо до летище София, ще включва модерен конгресен и изложбен център, закрит целогодишен аквапарк и редица развлекателни и бизнес площи. Планът е "Св. София“ да стане първия в Европа "корпоративно управляван интелигентен град“ благодарение на партньорството с китайския технологичен гигант ZTE Corp, посочва инвеститорът.

В проекта е включено построяването и на луксозен хотел, който да допълни вече изчерпващия се капацитет на софийските хотели, допълва дружеството. В проекта ще помогне на българската столица да отговори на бъдещото туристическо търсене, тъй като капацитетът на хотелите в София е почти изцяло запълнен.

Реализацията на проекта ще осигури 1850 постоянни работни места като бъдещите служители ще бъдат обучени в специализираните образователни програми на "Кепитъл Консепт Лимитед".

Дружеството очаква, че като започне борсовата търговия на акциите му ще привлече към проекта интереса на инвеститорите като цяло, в това число взаимни и хедж фондове и борсови брокери.

Споделяне

Още от Бизнес