Бъдещият "умен" град край София ще търси инвеститори през борсата

Бъдещият "умен" град край София ще търси инвеститори през борсата

Финансовият надзор одобри борсовата търговия с акции от инвеститора в бъдещия "умен" град край София, с което ще се набира капитал за реализацията на проекта със стойност 1.5 млрд. евро, съобщиха от дружеството "Кепитъл Консепт Лимитед" (Capital Concept Limited - CCL) във вторник.

Така на българската фондова борса отново ще бъдат качени акции на компанията, чиято цел е да постигне оптимален кредитен профил и баланс при финансиране на проекта за изграждането на "интелигентно селище" в община Елин Пелин.

Бъдещият комплекс "Света София“ на стойност 1,5 милиарда евро е проектиран от хонконгското архитектурно бюро "Си Ем Ди Ел Архитекчър Интернешънъл" (CMDL Architects International). Селището, което ще се построи близо до летище София, ще включва модерен конгресен и изложбен център, закрит целогодишен аквапарк и редица развлекателни и бизнес площи. Планът е "Св. София“ да стане първия в Европа "корпоративно управляван интелигентен град“ благодарение на партньорството с китайския технологичен гигант ZTE Corp, посочва инвеститорът.

В проекта е включено построяването и на луксозен хотел, който да допълни вече изчерпващия се капацитет на софийските хотели, допълва дружеството. В проекта ще помогне на българската столица да отговори на бъдещото туристическо търсене, тъй като капацитетът на хотелите в София е почти изцяло запълнен.

Реализацията на проекта ще осигури 1850 постоянни работни места като бъдещите служители ще бъдат обучени в специализираните образователни програми на "Кепитъл Консепт Лимитед".

"Искрено вярваме, че проектът „Света София" ще се превърне в истинска "умна" забележителност в региона с притегателна сила за туристи от цял свят. Бордът на компанията е убеден, че по-голямата прозрачност на активите и дейностите на CCL, както и потенциалът за развитие на проекта, ще променят инвестиционния пейзаж в България. Освен че ще привлече чужди институционални и частни инвеститори, CCL ще продължи да работи за това направените вложения да дадат очакваните плодове", заяви Джоузи Лок, изпълнителен директор на инвеститора.

Дружеството очаква, че като започне борсовата търговия на акциите му ще привлече към проекта интереса на инвеститорите като цяло, в това число взаимни и хедж фондове и борсови брокери.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?