
Днес отбелязваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос.
По традиция на Бъдни вечер на трапезата се поднасят нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Масата трябва да е отрупана с всичко, което се смята, че се произвежда в домакинството: жито, фасул, сърми, постни пълнени чушки, мед и орехи, вино.
Празничната трапеза включва също обреден хляб, наречен "Боговица", "Богова пита", "Божичник", "вечерник", "светец" или "харман". Той е замесен с "мълчана вода" от момата или от млада булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и на домашните животни.
На Бъдни вечер е началото на празненството, възславящо Христовото рождение.
Християнският празник, който предшества раждането на Христос, българите наричат още "Малка Коледа", "Суха Коледа", "Детешка Коледа" или по-рядко - "Мали Божич" и "Крачун".
На Бъдни вечер коледарите обикалят къщите за здраве и плодородие в дома. В обичая участват ергени, които пеят коледни песни и благославят домакините.

Полезна ли ви беше тази статия?
Ще се радваме, ако подкрепите електронното издание Mediapool.bg, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.
Подкрепете ниАбонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа.
Абонамент