Багдад апелира донорите да отпуснат обещаните пари за възстановяване

Багдад настоява за отписване на значителна част от иракския външен дълг, възлизащ на 125 млрд. долара, заяви на започналата в сряда в Токио четвърта донорска конференция за Ирак министърът на планирането на страната Махди Ал Хафез.

В донорската конференция участват близо 55 държави, международни организации и фондове за развитие.

Вицепремиерът на преходното правителство в Ирак освен това призова донорите да отпуснат обещаните средства за възстановяване на страната, тъй като това е от ключово значение за справяне с тероризма.

Около 14 милиарда долара бяха обещани на донорската конференция в Мадрид миналата година, но поради нестабилната и несигурна ситуация в Ирак бяха отпуснати едва 1 милиард.

Бомбените атентати, отвличания и саботажи все още са ежедневие в страната, където има 140 000 чуждестранни войници, мнозинството от които американци.

Това е четвъртата донорска среща за Ирак след падането на Саддам Хюсеин и първа откакто през юни т.г. американските сили предадоха властта на иракчаните.

На тази среща Багдад не апелира за нови дарения и помощи, а настоява страните и организациите да отпуснат блокираните фондове, които вече са обещани.

В добавка към 13-милиарда, събрани на срещата в Мадрид, САЩ предложиха още 18 милиарда. От тях обаче само 1 милиарда бяха изхарчени за реконструкция. Други 3.5 милиарда бяха отклонени за спешни нужди за сигурност.

Временното правителство каза, че ще представи на донорите списък с 324 проекта, за които са нужни 43. 5 милиарда долара.

Въпросът с отписването на част от иракския дълг не е в официалния дневен ред на срещата в Токио. Във форума участват и държави като Франция, Германия и Русия, които се противопоставиха на войната в Ирак.

Тези държави, които не взеха участие по политически или геополитически съображения, ние призоваваме да не оттеглят или забавят повече помощта си, каза иракският вицепремиер.

В Ирак са планирани общи избори през януари 2005 г., като САЩ и иракските власти твърдят, че графикът ще бъде спазен, независимо от продължаващото насилие.

Помощта на ООН я няма

По този повод Салех каза, че е нужна повече помощ на място, особено от ООН.

"Аз питам ООН къде е критично важната подкрепа за политическия процес, която ООН има мандат да предостави", каза вицепремиерът.

"Ние се нуждаем от по-голяма подкрепа на ООН и се нуждаем от нея сега. Моля, не изоставяйте иракския народ", добави Салех.

Делегатите на ООН обаче казаха, че ако изпратят повече свои представители в страната, само ще доставят на терористите нови "високопоставени" мишени, предаде АП.

"Не са достатъчни и ние го знаем", каза Марк Малок Браун, администратор на Програмата за развитие на ООН.
В отговор на призива на Салех Япония обяви, че ще отпусне 40 млн. долара за изборите през януари, като тези средства са част от вече обещаните от Токио 5 млр. долара.

Американският заместник-държавен секретар Ричард Армитидж апелира към срещата да запълни със средства сегашната празнота, посочвайки конкретно нуждата да се възстановят електро- и водоснабдяването.

Кореспондентът на ББС в Токио посочва, че пълномащабно възстановяване не може да започне, докато ООН и останалите организации за развитие не сметнат, че безопасността е достатъчна, за да върнат персонала си в Ирак.

Конференцията няма единно мнение по въпроса за дълга на Ирак.

САЩ, които на практика не са давали пари назаем на бившия иракски режим, настояват за анулирането на 90-95 процента от дълга. Франция, която е крупен кредитор на Ирак, е съгласна на отписване на 50 процента от дълга паралелно с преразглеждане на процеса на преструктуриране на всеки три години. Подобна позиция имат и много други страни - кредиторки.

На донорската конференция министър Махди ал Хафез каза също, че през последните седмици Ирак е достигнал предвоенното равнище на добив на петрол - около 2,5 млн. барела дневно, а се очаква към края на годината то да се увеличи до 2,8 млн. барела дневно. Багдад смята към 2007 г. добивите на петрол в Ирак да достигнат 3,5 млн. барела дневно.

Още от Свят