Багдад иска спешни преговори с Анкара за операциите срещу ПКК

Багдад иска спешни преговори с Анкара за операциите срещу ПКК

Багдад призова за “спешни преговори” с Турция, след като Анкара заплаши с навлизане в съседен Ирак, за да се елиминира бази на кюрдските бунтовници от ПКК, предадоха световните агенции.

Иракският министър-председател Нури Малики свика заседание на кабинета, за да обсъди кризата.

Иракското правителство призовава турското правителство да започне спешни преговори между двете страни и да не се оставя да бъде водено от враждебните намерения на ПКК, се казва в съобщение, представено във вторник.  

Турция обаче твърди, че търпението ѝ по отношение на кюрдските бунтовници е изчерпано.

Турският парламент ще обсъжда тази седмица резолюция, която да позволи на турската армия операция срещу ПКК в Северен Ирак.

Анкара посочва, че Кюрдската работническа партия (ПКК) е отговорна за смъртта най-малко на 15 турски войници през последните две седмици. Членовете на ПКК се радват на свободно придвижване в Северен Ирак.

ПКК, която от 1984 г. води въоръжена борба за създаване на независима кюрдска държава в Югоизточна Турция, се приема за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

Иракският вицепрезидент Тарег Хашеми пристигна в Анкара в опит да разубеди Турция от навлизане в страната му.

Турция се надява да не бъде принудена да предприема военна интервенция, независимо от решението на парламента, каза министър-председателят Ердоган.

Искрено се надявам това действие да не бъде никога приложено, заяви той по телевизията. Премиерът допълни, че одобрение на резолюцията от страна на парламента не означава, че ще последва незабавно разпореждане за навлизане в съседен Ирак.

Гласуването на документа е насрочено за сряда. Резолюцията дава право за военна операция за година напред, но правителството решава за точното време, обхват и честота на каквито и да е акции в Северен Ирак.

Ердоган призова местните власти в Северен Ирак да се справят с кюрдските бунтовници, с което да “изградят тънка стена между себе си и терористичните организации”.

Той допълни, че каквато и да е военна операция ще зачита териториалната цялост на Ирак и нейна цел ще са само бунтовниците.

Миналия месец Ирак подписа контратерористичен пакт с Турция, но се противопоставя на военна операция на своя територия.

САЩ също предупредиха Анкара да се въздържа от навлизане в Ирак.

Споделяне

Още от Свят