Багер на Рилските езера: укрепвал пътеки, за да се ограничи движението на туристи

Багер на Рилските езера: укрепвал пътеки, за да се ограничи движението на туристи

От следващото лято до Седемте рилски езера ще може да се стига само по изрично маркираните пътеки, по които туристите ще бъдат насочвани и които ще имат парапети, за да не се отклоняват посетителите и да нанасят вреди на чувствителни участъци от природата.

Целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнените места и намаляване засушаването в природното местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване на съществуващ скален материал. Ще се спира потокът от туристи по алтернативни трасета, както и ще се затвори достъпът до нерегламентирани пътеки, съобщиха от дирекцията на национален парк "Рила" в понеделник.

Информацията е в отговор на появили се в социалните мрежи снимки с текст: "Багер захапа района на езерото Бъбрека, за да направи пътека за туристите в района".

Уточнява се, че действително в парка се извършват дейности, но те са рехабилитационно-възстановителни, не се изграждат нови пътеки, а се укрепват съществуващите.

Директорът на парка Красимир Андонов обясни пред БНР, че в района около езерото Бъбрека, откъдето са снимките, се полага едър и дребен камък, както е по проект.

Той уверява, че се работи на ръка, а багерът е бил използван само в определен участък:

"Не искам хората да си мислят, че изграждаме някакви бетони или ще се строи", коментира Андонов.

"Това е емблематичен район и привлича много туристи. Особено през месеците юли и август туристическият поток е много голям. Това през годините предизвика ерозия и наложи да се предприемат мерки за справяне с ерозията, за да се възстановят растителните видове, които са характерни за района", обясни още шефът на парка.

От администрацията на защитената територия допълват, че възстановителните дейности са започнали в началото на юни и очакванията са най-късно до средата на следващата година да бъде завършен проектът.

Идейният проект предвижда да има ограничения за излизане от маркираната туристическа пътека по цялата ѝ дължина от горната лифтова станция до хижа "Рилски езера", Сухия чал – ез. Бъбрека, езеро Сълзата – езеро Бъбрека – езеро Близнака - Трилистник – езеро Рибно. Дейностите се извършват и от всички страни (източен и западен бряг) на езеро Долно – хижа "Рилски езера" и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до хижа "Рилски езера".

Дейностите се финансират от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., с 12 млн. лв., от окито 1.8 млн. лв. са от националния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от България