Багер прекъсна газопровод, фекален гейзер на плаж, противоградна ракета на покрива на магазин

В деня, в който край Петолъчката се взривиха складирани за унищожаване боеприпаси, на места в страната станаха серия други аварии.

При строителни работи на магистрала "Тракия" в участъка Стара Загора-Ямбол бе прекъснат газопровод. Инцидентът стана около 11 часа между селата Кабиле и Дражево, община Тунджа.

Газопроводът е на държавния преносен оператор "Булгартрансгаз" и прекъсването му остави без природен газ потребителите в Ямбол. За щастие няма обгазяване и пострадали хора. От МВР добавиха, че на място са били изпратени 4 екипа на полицията и 2 екипа от пожарната.

Замерванията на въздуха в района на прекъснатия газопровод при строежа на лот 4 на автомагистрала "Тракия", не показват наличие на газ и на метан, съобщи областният управител на Ямбол Димитър Иванов в късния следобед.

Най-важното е, че няма пострадали хора и не съществува опасност за населението в близките села. Аварията е незначителна и се очаква надвечер екипите на газопреносната компания, които пристигнаха незабавно на местопроизшествието, да възстановят газоподаването към абонатите, допълни Иванов.

Причина за аварията е допусната неточност при работа с багер на строежа на автомагистралата.

Фекален гейзер на плажа в Равда

Фекални води се изливат в морето на централния плаж в Равда, съобщи БНР. За проблема сигнализирали местни жители, а областният управител на Бургас Константин Гребенаров проверил на място състоянието на крайбрежната ивица.

Като гейзер от шахтите пред централния плаж в Равда се изливат фекални води, каза местен жител на курортното селище, цитиран от БНР.

"Това е централният плаж на Равда. Старата канализация. Тази отсечка, която минава през чужд парцел, не може да поеме това количество фекални води, вследствие на което напорът на водите е толкова голям, че повдига капацитета на двете шахти. И бълва вода, и отива всичко в морето - фекална вода", обясни той.

"Канализация е много стара, тя е с определен диаметър, който не може да поеме капацитета на новото строителство, което е в момента. Явно тръбите се пълнят изцяло и избиват през шахтите. Така че трябва да се сменят тръбите с по-голям обем. Проблемът, доколкото разбирам, е да се намери трасе за новите тръби, т.е. за новата канализация откъде да мине и аз се надявам, че ще намерят някакво решение", каза областният управител.

Проблемът с фекалното замърсяване на плажа на Равда стоял от години. Последното подобно замърсяване станало на 8 февруари.

Мазут в канализацията на Габрово

Остра неприятна миризма тормози и живеещите в центъра на Габрово от неделя насам. В продължение на едно денонощие никоя от отговорните институции не е дала никакво обяснение. Във вторник се оказа, че миризмата е причинена от попаднали в канализацията остатъци от мазут вследствие на авария в местната фирма "Мак", която произвежда текстил, военни, полицейски, пожарникарски униформи и екипировка.

Течът в котелното помещение на фирмата е спрян още миналата вечер, съобщиха от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". От там увериха, че няма опасност за населението и околната среда. На нарушителя е съставен акт.

Не е установен разлив на мазут в река Янтра.

Противоградна ракета на покрива на "Метро" в Пловдив

Около 15.30 ч. по време на дъждовна буря на покрива на магазин "Метро" в Пловдив паднаха останки от противоградна ракета. Веднага районът е отцепен от служители на МВР. Над 100 души - персонал и клиенти на магазина са били изведени успешно, няма пострадали, нанесени са щети само на покрива на магазина, каза за БТА Елена Симеонова, ръководител сектор "Публични комуникации" на търговската верига. Ракетата е била свалена и проверена от специалисти, след което магазинът продължил нормално работата си.

 

По-късно стана ясно, че около15.30 часа в района на Струма, Пловдивско са били изстреляни ракети срещу опасни градоносни облаци. Вследствие на силната буря и вятър празно парче от противогазова ракета е паднало върху покрива на магазина, съобщиха от Изпълнителната агенция "Борба с градушките”.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?