Багерът на Рилските езера накара Борисов да спре целия проект

Багерът на Рилските езера накара Борисов да спре целия проект

По нареждане на премиера Бойко Борисов са спрени строителните дейности в района на Седемте рилски езера, след като туристи публикуваха снимки на багер до езерото "Бъбрека". Уверенията на Национален парк "Рила" бяха, че тежката техника е там за изграждане на пътека по проект, финансиран с европейски пари.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи във вторник, че Бойко Борисов му е наредил да разпореди на екоминистъра Емил Димитров спирането на всякакви строителни дейности в националния парк. Така Димитров е издал заповед до ръководството на националния парк да се преустановят дейностите по проекта, който е на обща стойност 12 млн. лв.

Проверката трябва да установи дали европроектът за възстановяване на туристическите пътеки в района се осъществява в съответствие със законодателството, каза председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева (ГЕРБ).

"Какви процедури са били прилагани, как са одобрявани тези дейности, какъв е проектът. Аз лично съм изключително притеснена от това, което видях, не могат да бъдат допускани тежкотоварна техника, дейности, които наистина създават рискове от увреждане на природната среда в националния парк", коментира Василева.

Скандалът избухна след снимка в социалните мрежи, показваща багер в близост до езерото "Бъбрека". От парка обясниха, че машината е била използвана за конкретен участък от проекта за реновиране на съществуващите пътеки до Рилските езера, които се предвижда да са посипани с чакъл, да имат парапети и да не се допуска минаването на туристи по необозначени маршрути. Целта на проекта е да намали вредното въздействие на посетителите на природните забележителности върху природата и защитените видове в парка, обясниха от дирекцията па парк "Рила".

Според Дончев обаче полагането на чакъл по пътеките е грозно и трябва да се проверят всички документи и разрешителни на проекта като специално внимание се обърне на това дали е трябвало да се използват багери за работата. Преди ден шефът на парка Красимир Андонов обясни, че се предвижда чакълът да се носи на ръка до старите пътеки. Той увери, че няма никакво ново строителство.

Томислав Дончев определи случая като "грозен".

Ще го проверя със сигурност, обеща Дончев пред бТВ, а на въпрос дали проектът не се прави само и само да се усвоят едни пари, той реагира: "Дай боже да не е така". Също грозно би било, ако по маршрута Ком - Емине се изгради подобна пътека за улеснение на повече туристи, съгласи се Томислав Дончев, но и заяви, че слава богу това не би било възможно по билото на Стара планина.

Споделяне

Още по темата

Още от България