Багери бутат Крапчевата вестникарска къща. Ще се гради офис сграда

Инвеститорът все още не е внесъл проекта си в Столична община

Емблематична сграда, приютявала вестникари в центъра на София, е съборена, за да изникне на нейно място нова офис сграда с магазини и подземни гаражи.

Става въпрос за сградата, в която са се помещавали редакциите на редица вестници, сред които "Зора" и "Поглед". Първият е емблематичен за периода преди 9 септември 1944 г., а другият – изданието на Съюза на българските журналисти по времето на социализма, което си позволяваше леки волности от правия път на партията.

Сградата, която е част от групов паметник на културата, се намира на ул."11 август" №18, недалеч от Софийската математическа гимназия. За събарянето ѝ съобщи в сайта "Любословие" журналистът Иван Тодоров, който е работил във в."Поглед".

Съборената вековна сграда напоена с духа на журналисти

Сградата е построена през 20-те години на миналия век от известния български журналист, общественик и революционер Данаил Крапчев.

В нея се помещават наборен цех и редакцията на в. "Зора", който излиза в периода от май 1919 г. до септември 1944 г. Вестникът е сред легендите на българската журналистика. Има периоди, в които тиражът на изданието достига до фантастичните не само за ония времена 120 000 броя. В него често публикуват Йордан Йовков, Райко Алексиев, Димитър Талев, Чудомир и редица други публицисти и журналисти по това време.

След преврата от 1944-та година Данаил Крапчев е убит от комунистите, вестникът спира да излиза, а сградата е национализирана.

В нея за известно време се настанява в. "Отечествен фронт", а след това "Кооперативно село". От 1966-а г. там се набира в."Поглед", а освен него и още "Трудово дело", "Еврейски вести" и други, припомня Иван Тодоров.

След промените през 1990-те години сградата постепенно опустява. През последните години беше затворена, а прозорците ѝ заковани.

Малко след Гергьовден багер започва да я разрушава, а днес мястото е почти разчистено.

Нови модерни офиси

Градоустройственият план предвижда на мястото ѝ да извиси снага пететажна офис сграда с магазини и подземни гаражи.

Собственик на имота са три фирми – "Янков" ЕООД, "Българиан Риъл Естейт Фонд" ЕАД и "БГ Реи" ЕООД. Те все още не са внесли инвестиционния си проект в Столична община, каза главният архитект на София Здравко Здравков пред Mediapool.

Тъй като сградата попада в групов паметник на културата, най-вероятно в момента проектът се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство, който трябва първи да го одобри.

Зад фирмите "Янков" и "Бългериан Рийл Естейт Фонд" стои Камен Янков. Другата фирма "БГ Реи" е собственост на Богомил Николов, показва справка в Търговския регистър. Те стават собственици на имота през 2013 г. чрез покупка от областния управител на София.

Mediapool не успя да се свърже с инвеститорите, за да разкажат какви са плановете им и дали планират да поставят паметна плоча на мястото, свързано с българската журналистика. На посочените в търговския регистър стационарни телефони се включваше факс.

Журналистът Иван Тодоров казва, че не го интересува кой е новият собственик на имота. Според него "печално е безразличието на софийската община към сгради с такава преславна история, защото забравата и нихилизмът никога не са били добри съветници".

Тодоров смята, че най-малкото, което може да се направи сега, е да се постави една паметна табела с пояснение какво е имало на този адрес. "Крапчевата вестникарска къща на улица "11 август" № 18 заслужава поне малка плочица за почит…", пише журналистът.

Снимки: Андрей Велчев

Споделяне

Още по темата

Още от България