Багери копаха в старозагорския парк "Бедечка" през празничните дни

Експертен съвет препоръчва ниско застрояване и улица през парка

Багери копаха в старозагорския парк "Бедечка" през празничните дни

Багери са копали в старозагорския парк "Бедечка" през празничните дни, съобщшиха от сдружението "Запазете Бедечка" в понеделник.

Тежките машини са навлезли в парка ден след като на 1 март е публикувано решението на Експертния съвет по устройство на територията към община Стара Загора.

То предвижда прокарването на улица "Августа Траяна" през парка и нискоетажно застрояване на южната част на парка.

Да дойдат багерите ...

Въпреки изричната забрана за каквато и да било подобна дейност, в парк "Бедечка" вече трети ден багери копаят, а камиони извозват пръстта, съобщава гражданската група, която месеци наред се бори да спре застрояването на парка.

Мястото е в най-южната част на парка - в района на стадион "Химик". "Вероятно някой се опитва да се възползва от струпването на почивни дни, за да останат изкопните работи незабелязани", пишат от "Запазете Бедечка".

Според гражданската група в проекта за нов устройствен план на парка е предвидено тази площ да остане зелена със изградени спортни обекти на нея.

В края на септември 2016 г. Общинският съвет на Стара Загора взе решение за преразглеждане на Общия устройствен план на града, в частта му за парк "Бедечка" и подробния устройствен план към него. Целта беше да се спре застрояването на втория по големина парк в Стара Загора. Тогава беше обявено, че до приемането на промените в плана в парка няма да се строи, но на практика строителството продължи с изграждането на започнати жилищни сгради от предприемача Михаил Михайлов.

През януари, малко преди разпускането на 43-то Народно събрание, депутати от Реформаторския блок се опитаха да прокарат решение за налагане на мораториум върху застрояването на парка, но не получиха подкрепа от ГЕРБ.

Така застрояването продължава тихомълком. "До този момент не е известно някоя от компетентните институции да е предприела мерки срещу изкопните дейности в "Бедечка", а в социалните мрежи расте недоволство от това, посочват от "Запазете Бедечка".

"Ще бъде направена проверка по случая и ако има нарушение, виновните ще бъдат санкционирани", каза главният архитект на Стара Загора Виктория Грозева по телефона пред Mediapool.

Експертен съвет препоръчва прокарване на улица и ниско застрояване

Междувременно на 16 февруари се е провело заседание на Експертния съвет по устройство на територията към община Стара Загора, на което е бил разискван новият план на парк "Бедечка".

Заседанието е имало открита и закрита част. По време на откритата са се изказали представители от гражданската група "Запазете Бедечка", от сдружението на собствениците на имоти "Бедечка" и инвеститорът Михаил Михайлов, който строи жилищни сгради в парка.

По време на откритата част думата е дадена и на архитекта Банко Банов, който е направил плана за застрояването на част от "Бедечка", както и на представител на омбудсмана Мая Манолова, който обаче не взима страна в спора.

По -интересна е закритата част на заседанието, когато експертите взимат решение как би трябвало да изглежда паркът. Според тяхното решение улица "Августа Траяна", която минава през парка, трябва да бъде продължена и да се реализира обхода ѝ с околовръстния път на града. Аргументът е, че това е от обществен интерес за гражданите, защото се осигурява втора връзка от източната част на Стара Загора. Мнението е на арх. Иван Иванов, който е член на експертния съвет от квотата на Съюза на архитектите в България.

Той застъпва и тезата, че територията на юг от продължението на ул."Августа Траяна" трябва да бъде планирана за застрояване.

По повод заварени строежи, разположени по продължението на ул. "Христина Морфова", експертният съвет решава новият проект на парка да включва устройствена зона за обществено и делово обслужване. Параметрите за нейното застрояване са височина на сградите до 10 м, плътност на застрояването 40%, кинт – 1.2 и най-малко 30% озеленяване.

След представянето на проекта за изменение на общия устройствен план на Стара Загора, той ще бъде подложен на обществено обсъждане само в преработената част за парка.

Това, което одобри експертният съвет, е само идейната фаза на проекта и е далечна стъпка от това какво ще се реализира в "Бедечка", каза главният архитект на Стара Загора Виктория Грозева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес