Байърли отхвърли твърденията за самолети Стелт в България

Байърли отхвърли твърденията за самолети Стелт в България

Твърденията за базиране на американски бомбардировачи Стелт в България са пълни измислици, заяви в понеделник посланикът на САЩ у нас Джон Байърли по повод на публикация в неделя на британския вестник “Сънди хералд”. Според изданието в американски бази в България вече били пристигали първите самолети Б-2 Стелт, които можело да бъдат използвани за поразяване на мишени в Иран.

САЩ нямат такива самолети в България и нямаме планове да базираме такива самолети тук, каза посланик Байърли. Няма да се случи нищо на тези бази без знанието на българското правителство, допълни той и подчерта, че става дума за български, а не за американски бази и определи твърденията в публикацията като "пълна фантазия".

Нашите военни бази не са готови да приемат американски части

От Министерството на отбраната също опровергаха публикацията, като обясниха, че консултации за самолети Стелт с българската страна не са водени. От ведомството посочиха, че в подписаното споразумение за отбранително сътрудничество между България и САЩ достъп до съоръженията за съвместно ползване се дава при пълно зачитане на суверенитета и законите на България чрез консултации, на които се отчитат вижданията и на двете страни.

Експерти напомнят, че летището в Безмер, което бе договорено за съвместно експлоатиране на американски и български военни части, още не е в състояние да поема тежки самолети, защото пистата му е недостатъчно равна, с нужната дебелина на покритието и нужна дължина. Няма и стоянки за тежки самолети.

Ако се наложи, може да бъде използвано летище Сарафово край Бургас, още повече, че то е близо до петролна рафинерия и пристанището. Няма обаче никакви индикации то да се подготвя за каквито и да е операции, подобни на описваните.

До края на годината съвместните българо-американски съоръжения едва ли ще са готови за експлоатация и първите български военнослужещи едва ли ще се появят на наша земя преди началото на следващата година.

Б-2 никога не са разполагани в бази извън САЩ    

Според експерти, цитирани от сайта Kafene.net, САЩ досега не са разполагали самолети от типа Б-2 в бази извън САЩ, тъй като искат да запазят напълно секретна технологията, която ги прави на практика "невидими" за радарните устройства на противника.

По време на двете войни в Персийския залив - през 1990 и 2003 г., бомбардировачи Б-2 летяха до Ирак от базите си в САЩ, като бяха зареждани във въздуха.

Анализатори в САЩ обаче сочат, че има необичайно раздвижване и предислоциране на щатски военни части в района на Персийския залив, което може да се свърже с евентуален военен удар срещу Иран.

В публикация на в. “Балтимор Кроникъл” от края на януари се посочва, че две американски атакуващи групи със самолетоносачи вече са разположени в Персийския залив, а друг самолетоносач е в близост до Турция.

Според вестника администрацията във Вашингтон се готви за удар срещу Иран като показател за това е и "придвижването на танкери на ВВС на САЩ към много необичайни места като България, за да са готови да пълнят с гориво бомбардировачите Б-2 на път за Иран".

Други издания в последните седмици посочват, че САЩ са се договорили за разполагане в българските и румънските си бази на самолети цистерни за зареждане на Б-2.

Списание "Ню Йоркър" в последния си брой също пише, като се позовава на военни източници, че атака срещу Иран е напълно реална перспектива. Според изданието Пентагонът вече е създал работна група за планиране на въздушни удари срещу Иран до 24 часа след получаване на заповед от президента на САЩ.

По информация на телевизия СиЕнЕн - Тюрк от понеделник, НАТО се обърнала към Турция с искане да отвори въздушното си пространство за самолети на Алианса в случай на военна операция срещу Иран. Телевизията се позова на кувейтски вестник, според който същата молба НАТО е отправил и към Катар, Оман и Обединените арабски емирства. Според вестника Северноатлантическият съюз поискал от Анкара също да открие сухопътната си граница с Иран за евентуална операция на сухопътните сили на алианса.

Тези съобщения още същия ден бяха опровергани от официални източници в Близкоизточните страни, особено от района на Персийския залив, които категорично отхвърлиха както да е искано от тях коридор за нападение над Иран, така и да са давали съгласие.

Блъфиране с цел респект?

Политически наблюдатели обаче са склонни да виждат във всички тиражирани информации за подготвяно нападение над Иран медиен шум с цел сплашване на Техеран, за да се съгласи на отстъпки по отношение на ядрената си програма.

Няма логика, нито здрав разум САЩ да влизат в още един конфликт, при условие, че не са решили тежките си проблеми в съседните на Иран страни Ирак и Афганистан, смятат наблюдателите.

Втора група анализатори са на мнение, че САЩ може да извършат ограничен брой въздушни удари срещу ирански стратегически обекти, но в никакъв случай не биха пристъпили към сухоземни операции. Дори и за въздушните акции те биха получили слаба подкрепа от сегашните си съюзници от Западна Европа, някои от които – като Франция, например, вече изразиха резерви към евентуална операция срещу Иран.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?