Байдън черпи кадри за правителството си от влиятелна частна консултантска компания

Байдън черпи кадри за правителството си от влиятелна частна консултантска компания

Избирайки няколко министри, работили за една и съща консултантска компания във Вашингтон, Джо Байдън подхранва полемиката около система, която позволява на американски държавници да работят за лобисти между две влизания във властта, пише в сряда агенция Франс прес.

Бъдещите началник на американската дипломация Тони Блинкън, директорка на американското разузнаване Аврил Хейнс и правителствена говорителка Джен Саки са работили за компанията WestExec Advisors.

Генерал Лойд Остин, избран от новоизбрания президент да управлява Министерството на отбраната, е не само съветник в WestExec, но и един от управляващите в инвестиционния фонд на тази компания - Pine Island Capital Partners.

Според американски медии новоизбраният президент демократ обмисля варианта друг консултант от WestExec, Дейвид Коен, да оглави главната американска разузнавателна агенция ЦРУ.

След четири години обвинения в конфликти на интереси срещу Доналд Тръмп, решението на Байдън да черпи кадри от тази частна консултантска компания, която има тесни връзки с отбранителната индустрия, предизвика критики.

"Сега правителството на Байдън и неговите кандидати трябва да покажат, че ще вземат целенасочени мерки за избягване на всякакви конфликти на интереси", заяви Ноа Букбайндър, директор на антикорупционната организация "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон".

След демонстрираното от Тръмп пренебрежение към етичните норми, "се надявам следващото правителство да си извлече поуки", добави той.

Улица, символ на изпълнителната власт

Компанията WestExec е създадена през 2017 г. и в нея постъпват на работа бивши представители на правителството на Барак Обама след избирането на Доналд Тръмп за президент. Те предлагат "стратегически съвети" на фирми, желаещи да използват знанията им в областта на сигурността и отбраната.

Името ѝ идва от бул. "Уест екзекютив", малка улица, затворена за движение, която отделя Белия дом от голямата сграда "Айзенхауер", където се помещават повечето служби на американската изпълнителна власт.

Някои виждат в практиките на тази фирма вид лобизъм, използване на мрежи на влияние за убеждаване на длъжностни лица и конгресмени да изменят закони в интерес на клиентите ѝ.

Корупционни скандали в САЩ подтикнаха законодателите да наложат по-стриктни правила на лобистите, включително да обявят публично клиентите си.

Това обаче не се отнася за консултантските компании и техните служители, които не са длъжни да разкриват имената на клиентите си.

Специализираното списание "Американ проспект" и в. "Ню Йорк таймс" идентифицираха въпреки това някои от клиентите на WestExec, в това число производителя на дронове Shield AI, който има договори с Пентагона, Schmidt Futures, управляван от бившия шеф на Гугъл Ерик Шмид, а също така и израелската фирма Windward, специализирана в изкуствения интелект.

Инвестиционният фонд на WestExec, Pine Island, събра 283 милиона долара за инвестиции в дружества от отбранителната индустрия.

Тони Блинкън и Лойд Остин са ръководители на Pine Island.

Въпрос на прозрачност

Според Ричард Пейнтър, бивш юридически съветник в Белия дом, липсата на прозрачност на компаниите за стратегически съвети е реален проблем.

"Юридическите пролуки като тази се умножиха при управлението на Тръмп и трябва да изчезнат. Имената на клиентите трябва да бъдат разкрити, ако не на широката общественост, то поне на длъжностно лица, отговарящи за етиката", написа той в "Туитър".

"Трябва да се забрани на бивши клиенти на назначени от президента хора в правителството, които не се съгласят имената им да бъдат разкрити публично, да участват в срещи с тези политически назначения, щом те станат част от правителството. Без изключения", добави той.

Букбайндър подчерта, че новата популярност на консултантските компании, често предпочитани пред традиционните лобисти, "не е наистина еволюция към повече прозрачност".

Според него членовете на новото американско правителство трябва да разкрият активите си, да ги продадат и да си направят самоотвод при конфликт на интереси: "Ще наблюдаваме всичко това с внимание".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?