Байдън е с по-голяма подкрепа сред избирателите, които вероятно ще участват в изборите

Байдън е с по-голяма подкрепа сред избирателите, които вероятно ще участват в изборите

Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън води с 12 на сто сред избирателите в САЩ, които вероятно ще участват в изборите, показва проучване на Ройтерс и Ипсос, което сочи също, че броят на подлежащите на убеждаване гласоподаватели е намалял в сравнение с изборите през 2016 година.

Проучването, извършено в интервала от 3 до 8 септември и публикувано днес, показва, че 52 на сто от вероятните гласоподаватели се канят да подкрепят Байдън, а 40 на сто - действащия президент Доналд Тръмп. 3 на сто са изразили намерение да гласуват за друг кандидат, а само 5 на сто казват, че все още не са решили за кого да гласуват на изборите на 3 ноември.

Данните от проучването означават, че броят на гласоподавателите, които все още не са решили да подкрепят кандидат на една от двете големи партии, е по-малко от половината спрямо 2016 г. и че Байдън за момента има преимущество. Дори ако все още нерешилите гласоподаватели до един подкрепят Тръмп, кандидатът на Демократическата партия ще получи повече гласове в национален план.

Тръмп обаче може да бъде преизбран и без да спечели повече гласове, припомня Ройтерс. Президентските избори в САЩ не се решават от броя на гласовете, а от спечелените гласове на членове на Избирателната колегия, които се разпределят според победите в отделните щати. Преди четири години Хилари Клинтън спечели близо 3 милиона гласа повече от Тръмп, но кандидатът на Републиканската партия получи повече гласове в Избирателната колегия.

Това е първото проучване на Ройтерс и Ипсос, измерващо подкрепата сред гласоподавателите, които вероятно ще участват в изборите. Ако се включат тези, които е по-малко вероятно да участват, Байдън води с 8 на сто. Подобно проучване миналата седмица показа преднина от 7 на сто.

Избирателите, които вероятно ще гласуват, са мотивирани предимно от коронавирусната пандемия, показва анкетата. 28 на сто от тях са заявили, че изборът им се мотивира от преценката им кой кандидат е по-способен да се справи с коронавируса. 23 на сто са заявили, че се мотивират от преценката си кой кандидат е по-способен да възстанови доверието към правителството, а 19 на сто - от способностите на кандидатите да укрепят икономиката. Само 14 на сто са заявили, че държат кандидатът да предприеме строги мерки срещу престъпността.

51 на сто от вероятните гласоподаватели са заявили, че Байдън ще се справи по-добре с коронавируса, а 38 на сто са изразили доверие към Тръмп. 45 на сто вярват, че сегашният президент ще вземе строги мерки срещу престъпността и гражданските размирици, а 40 на сто се доверяват на Байдън. По отношение на икономиката и двамата имат подкрепата на 45 на сто от избирателите.

Байдън има по-голяма подкрепа сред някои от най-надеждните избиратели в САЩ: завършилите колеж американци от бялата раса. Незавършилите колеж избиратели от бялата раса като цяло подкрепят Тръмп, но не толкова категорично като преди четири години.

Засега проучвания на други медии показват, че Байдън има малко преимущество пред Тръмп в някои оспорвани щати като Аризона, Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания и Флорида. В някои случаи обаче преимуществото му е намаляло през последните седмици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?