Байдън и Джонсън подписаха нова версия на 80-годишната "Атлантическа харта"

Британският премиер нарече "нерушима" връзката между Обединеното кралство и САЩ

Американският президент и британският премиер заедно със съпругите си по време на вчерашната им среща

Британският премиер Борис Джонсън нарече "нерушима" връзката между Обединеното кралство и САЩ, след като се срещна вчера за пръв път с американския президент Джо Байдън преди лидерския форум на Г-7, който започва днес, предаде Франс прес.

"Това е връзка, която можете да наречете дълбока и показателна, както желаете, нерушима връзка" - "връзка, продължаваща много отдавна, изиграла важна роля за мира и процъфтяването в Европа и света", заяви Борис Джонсън в интервю, разпространено тази сутрин от Би Би Си.

По време на вчерашния си разговор двамата лидери разгледаха подробно 25 теми, включително последиците от Брекзита за Северна Ирландия.

Джонсън омаловажи недоволството на Байдън, горд с ирландския си произход, от опитите на Лондон да преразгледа "северноирландския протокол", чрез който се избягва връщане на границата с Ирландия, но се засягат товарните превози между Великобритания и северноирландската провинция, посочва АФП.

Джонсън увери, че както той самият, така и ЕС и Вашингтон "имат огромен интерес да се уверят, че запазваме основната симетрия на споразумението от Разпети петък" на 1998 г., сложило край на трийсетгодишния кръвопролитен конфликт в региона. "Смятам, че можем да постигнем това", добави британският премиер.

Американският президент Джо Байдън и британският министър-председател Борис Джонсън обещаха да се борят срещу влиянието на авторитарните държави и се опитаха да изгладят различията относно сложните въпроси, свързани с търговията и запазването на мира в Северна Ирландия след Брекзит, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Преди срещата на Г-7 двамата лидери подкрепиха широкообхватен документ, очертаващ пътя за излизане от коронавирусната пандемия, отнела живота на милиони хора по света. Те се споразумяха за мерки, сред които задълбочаване на търговските връзки, подобряване на сътрудничеството за подготовка за бъдещи пандемии и подкрепяне на разследването на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на коронавируса, посочва изданието.

Байдън и Джонсън подписаха нова версия на 80-годишната "Атлантическа харта", използвайки своята първа среща, за да предефинират западния съюз и да подчертаят разрастващата се според тях пропаст между изпитващите трудности демокрации и техните авторитарни съперници начело с Русия и Китай, пише в. "Ню Йорк таймс".

Двамата лидери обявиха новата харта в момент, когато се опитват да насочат вниманието на света към надигащите се заплахи от кибератаки, пандемията от коронавируса, която оказва сериозно въздействие върху глобалната икономика, и климатичните промени, говорейки за укрепване на НАТО и международните институции, с което Байдън се надява ясно да покаже, че епохата на Тръмп с неговия девиз "Америка на първо място" е приключила.

Новата харта е опит да се очертае голяма визия за глобалните отношения през 21 век, така както първоначалната харта, разработена от Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт, е била декларация за обвързаността на Запада с демокрацията и териториалната цялост броени месеци преди влизането на САЩ във Втората световна война, коментира изданието.

Докато първоначалната харта говори за "окончателно унищожаване на нацистката тирания" и призовава за свобода за "безпрепятствено кръстосване на откритите морета и океани", новата версия се съсредоточава върху "климатичната криза" и необходимостта от "защита на биоразнообразието". В нея се говори за "възникващи технологии", "киберпространство" и "устойчиво развитие".

Новото споразумение пряко порицава Русия и Китай, като призовава западните съюзници да се "противопоставят на намеса чрез дезинформация или други зловредни влияния, включително в избори", и обещава, че "докато има ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз".

Байдън и Джонсън обаче също така продължиха да се борят с предизвикателствата на стария свят, включително въпроса за Северна Ирландия, по който американският президент се стреми да убеди британския премиер да не предприема действия, които могат да разпалят междуобщностно насилие в региона, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Джонсън се опита да омаловажи всякакви разногласия между Великобритания и САЩ за начина, по който Брекзит може да се отрази върху Северна Ирландия, и определи присъствието на Байдън като "глътка свеж въздух", посочва в. "Гардиън".

Британският премиер обаче вероятно ще бъде подложен на значителен натиск от лидерите на Европейския съюз на срещата на върха на Г-7. На пресконференция преди форума френският президент Еманюел Макрон нарече британския подход "несериозен". По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че е от първостепенно значение да се изпълнява това, което е решено за Северна Ирландия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?