Байдън иска "да пренастрои" отношенията с Рияд

Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън се кани "да пренастрои" отношенията със Саудитска Арабия и за целта да смени събеседника на САЩ, предпочитайки крал Салман пред престолонаследника принц Мохамед бин Салман ("МБС"), предава Франс прес.

Твърдо решил да подчертае колко различен е подходът му по този въпрос от този на Доналд Тръмп, Джо Байдън, поел властта на 20 януари, оттогава стъпка по стъпка се дистанцира от Рияд.

"Заявихме ясно от самото начало, че ще пренастроим отношенията си със Саудитска Арабия", подчерта на всекидневния си брифинг за печата говорителката на Белия дом Джен Саки.

По повод на въпроси за евентуален телефонен разговор между президента и МБС Саки ясно посочи, че това не стои на дневен ред.

"Колегата на Байдън е крал Салман и той ще разговаря с него, щом настъпи подходящият момент", отсече тя.

САЩ и Саудитска Арабия са исторически съюзници и от времето на Франклин Делано Рузвелт всички американски президенти са били много внимателни в отношенията си към членовете на саудитската кралска фамилия.

Но безрезервната подкрепа за Рияд от страна на Тръмп, който го избра за първото си президентско посещение, и близките му отношения с младия наследник на престола (каквито отношения поддържаше и неговият зет Джаред Къшнър) промениха нещата.

Приел МБС в Овалния кабинет в началото на 2018 г., Доналд Тръмп стигна дотам, че наблегна на "голямото си приятелство" с госта. "Разбираме се", подхвърли той, имайки предвид новия силен човек в страната, първа по износ на петрол в света.

"Ясно послание"

"Байдън отправя недвусмислено - и добре дошло - послание към Саудитска Арабия", реагира с пост в Туитър бившият дипломат Арън Дейвид Милър, назначаван за преговарящ както от правителства на демократите, така и на републиканците.

"Дните, когато МБС имаше пряк достъп до Белия дом, изглежда вече са в минало, поне за момента", добави той.

Две седмици след встъпването си в длъжност Джо Байдън обяви, че спира американската подкрепа за военната кампания на саудитците в Йемен с думите, че тя е "довела до хуманитарна и стратегическа катастрофа".

Шефът на американската дипломация Антъни Блинкън впрочем реши да извади хусите от американския черен списък на "терористичните организации". Тези въстаници, подкрепяни от Иран, се бият срещу йеменското правителство, намерило опора в Саудитска Арабия.

Включването им в черния списък, решено от администрацията на Тръмп в последните ѝ дни, бе заклеймено от хуманитарните организации, тъй като можеше да попречи на изпращането на помощи в обширните територии, контролирани от хусите.

Друга забележителна промяна на тона: новият наемател на Белия дом не бърза да установи контакт с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, към когото Тръмп се отнасяше с особена топлота.

Запитана за пореден път защо Байдън още не му се обажда - близо месец след идването си на власт, Джен Саки увери, че такъв разговор ще се състои "скоро".

"Първото му обаждане до лидер от региона ще е до министър-председателя Нетаняху", изтъкна тя.

Ники Хейли, бивша посланичка в ООН от времето на Тръмп, обвини правителството на Байдън, че "надменно пренебрегва" един "приятел като Израел".

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?