Байдън изглежда е готов да удължи американското военно присъствие в Афганистан

Байдън изглежда е готов да удължи американското военно присъствие в Афганистан

Без да го заявява открито, президентът Джо Байдън изглежда готов да остави да изтече крайният срок на 1 май за приключване на изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан. Организираните изтегляния отнемат време, а времето за Байдън изтича.

Байдън е толкова близо до крайния срок, че липсата на решение от негова страна е почти равнозначна на решение за отлагане, поне за няколко месеца, на изтеглянето на оставащите 2500 войници и продължаване на подкрепата за афганистанската армия, с риск от враждебна реакция на талибаните. Преместването на всички войски и тяхното оборудване в следващите три седмици заедно с коалиционните партньори, които не могат да си тръгнат сами, би било трудно от логистична гледна точка, за което намекна самият Байдън в края на март.

"Ще бъде трудно да спазим крайния срок на 1 май", каза той. "Просто от гледна точка на тактическите причини е трудно да бъдат изтеглени тези войски."

"А ако напуснем, това ще стане по безопасен и организиран начин", добави той многозначително.

Пенсионираният адмирал от флота Джеймс Ставридис, който беше главнокомандващ войските на НАТО от 2009 до 2013 г., казва, че на този етап би било неразумно да се напуска бързо.

"Понякога невземането на решение се превръща в решение, какъвто изглежда случаят с крайния срок на 1 май", каза Ставридис в кореспонденция по имейл вчера. "Най-разумният начин на действие изглежда шестмесечно удължаване и опит да бъдат накарани талибаните наистина да спазват своите обещания, което по същество да позволи през есента легитимно изтегляне, "основано на условия"."

Байдън е подложен на натиск от различни посоки. От една страна, той от години настоява, включително докато беше вицепрезидент, когато президентът Барак Обама нареди значително увеличение на силите на САЩ, че по-добрият подход в Афганистан е да се поддържа антитерористична мисия с по-малка численост. Оттогава противодействието срещу Русия и Китай стана по-голям приоритет.

От друга страна, настоящи и бивши офицери от армията настояват, че евентуално изтегляне сега, когато талибаните са в сравнително силна позиция, а афганистанското правителство е в нестабилно състояние, би създало опасност да бъдат загубени завоеванията, постигнати при 20 години боеве.

"Евентуално изтегляне не само би направило Америка по-уязвима за терористични заплахи; то също така би имало катастрофално въздействие в Афганистан и региона, което не би било в интерес на никой от ключовите играчи, включително талибаните", заключи в доклад през февруари двупартийна експертна група, известна като "Група за изследване на Афганистан".

Групата, чийто председател - пенсионираният генерал Джоузеф Дънфорд, е бивш командир на силите на САЩ в Афганистан и бивш председател на Съвета на началник щабовете на американската армия, препоръча Байдън да удължи крайния срок след май, за предпочитане с някакъв вид ангажимент от страна на талибаните.

Ако войските останат, Афганистан ще се превърне във война на Байдън. Неговите решения - сега и в идните месеци, могат да определят наследството на предприетата от САЩ операция през 2001 г., замислена като отговор на извършените от Ал Каида нападения на 11 септември, при които екстремистката групировка, оглавявана от Осама бин Ладен, използваше Афганистан като убежище.

Байдън каза по време на кандидатпрезидентската кампания през 2020 г., че ако бъде избран, може да остави в Афганистан сили за борба с тероризма, но и да "сложи край на войната по отговорен начин", така че повече да не се налага американските войски да се връщат. Започналите миналата есен мирни преговори между талибаните и афганистанското правителство са смятани за най-добрата надежда, но досега те не са дали особени резултати.

При отлагане на изтеглянето на САЩ има опасност талибаните да възобновят нападенията срещу американските и коалиционните сили, което може да засили войната. През февруари 2020 г. талибаните сключиха споразумение с правителството на президента Доналд Тръмп, с което се съгласиха да спрат тези нападения и да водят мирни преговори с афганистанското правителство, а в замяна САЩ се ангажираха напълно да се изтеглят до май 2021 г.

Когато влезе в Белия дом през януари, Байдън знаеше за наближаващия краен срок и имаше време да го спази, ако беше решил да го направи. Това се превърна в трудно логистично препятствие само защото той отложи вземането на решение, предпочитайки обстойно да се консултира със своето правителство и със съюзниците. Изтеглянето по въздух на хиляди войници и тяхното оборудване от Афганистан в следващите три седмици при евентуална заплаха от талибанска съпротива не е невъзможно от техническа гледна точка, но би изглеждало като нарушение на даденото от Байдън обещание да не се прибързва.

Малко след встъпването си в длъжност Байдън започна преглед на споразумението от февруари 2020 г., а до вторник сътрудници казваха, че той все още обмисля по-нататъшните стъпки в Афганистан. Говорителката на Белия дом Джен Саки подчерта, че 1 май е краен срок, определен от предишното правителство, и че решението е сложно.

"Но това също така е важно решение, което той трябва да вземе в тесни консултации с нашите съюзници, както и с екипа по националната сигурност тук в правителството", каза Саки. "А ние искаме да му дадем необходимото време да го направи."

На брифингите за Афганистан Байдън би трябвало да е информиран от военни командири като оглавяващия Централното командване на САЩ генерал Франк Маккензи, който открито и многократно е заявявал, че талибаните не изпълняват напълно ангажиментите, които са поели в споразумението от февруари 2020 година. Маккензи и други казват, че нивото на насилието е твърде високо, за да може да има трайно политическо уреждане.

Конгресът се отнася предпазливо към намаляване на американското военно присъствие в Афганистан. Миналата година той изрично забрани на Пентагона да използва финансиране за намаляване на числеността на войските под 4000 души, но Пентагонът все пак пристъпи към това, когато Тръмп нареди броят да бъде съкратен до 2500, след като загуби изборите. Тръмп заобиколи законовата забрана, като подписа заповед за допускане на изключение.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?