Байдън, който днес отбелязва 78-ия си рожден ден, ще бъде най-възрастният президент на САЩ

Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън навършва днес 78 години. След точно два месеца той трябва да поеме управлението на една политически разделена страна, която се сблъсква с най-тежката здравна криза от един век, висока безработица и дебати за расовата несправедливост, предаде Асошиейтед прес.

Докато се бори с тези въпроси, Байдън ще се опита да постигне още един подвиг - да покаже на американците, че възрастта не е проблем и че той е в състояние да изпълнява своите задължения като президент.

Байдън ще встъпи в длъжност като най-възрастния президент в американската история, измествайки Роналд Рейгън, който през 1989 г. напусна Белия дом на 77 години и 349 дни.

Възрастта и здравето както на Байдън, така и на президента Доналд Тръмп, който е на 74 години, бяха теми, които тегнеха по време на надпреварата за Белия дом, чийто изход беше решен от по-млад и по-разнообразен електорат в момент, когато САЩ са изправени пред множество важни въпроси.

През цялата кампания Тръмп не пропускаше възможност да изтъква гафовете на Байдън и да настоява, че демократът няма достатъчна острота на ума, за да ръководи страната.

Както критици, така и някои поддръжници на Байдън се тревожеха, че той изпраща погрешно послание за своята издръжливост, като следва сравнително лек график с обществени ангажименти, докато Тръмп кръстосва важни за изборите щати. Демократът обосноваваше лекия си график с това, че проявява предпазливост по време на пандемията от коронавирус.

Сравнително напредналата възраст на Байдън също така придава по-голяма значимост на качествата на неговия екип, смятат експерти. Решението му да избере почти 20 години по-младата сенаторка Камала Харис за свой кандидат за вицепрезидент на практика беше признание, че въпросът с неговата възраст има значение. Байдън описва себе си като преходен президент, но не изключва възможността да се кандидатира за втори мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят