Байдън критикува Тръмп за бавното разпределение на ваксините

Байдън критикува Тръмп за бавното разпределение на ваксините

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън разкритикува администрацията на действащия президент Доналд Тръмп за твърде бавните темпове на разпределение на ваксините срещу Covid-19 в страната, съобщиха световните агенции.ю

"Изпълнението на плана на правителството на Тръмп за разпределянето на ваксините много закъснява", заяви Байдън вчера в Уилмингтън, щата Делауер. "Както отдавна предупреждавах, мерките за разпространението и прилагането на ваксините не се изпълняват така, както трябва", посочи демократът.

Той припомни, че преди няколко седмици правителството на Тръмп обещаваше, че 20 милиона американци могат да бъдат ваксинирани до края на годината. "До края на декември останаха няколко дни, а са ваксинирани само няколко милиона души", посочи Байдън.

Ако ваксинирането продължи да се извършва със сегашните темпове, по думите му ще са необходими години, а не месеци, за да се ваксинира цялото население на страната.

Изтъквайки, че следващите няколко седмици и месеци след коледните и новогодишните празници ще бъдат някои от най-лошите, които страната е преживявала от начало на пандемията, Байдън призова хората да спазват препоръките, за да забавят разпространението на коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Байдън обеща, че след като встъпи в длъжност на 20 януари, той ще ускори процеса на ваксиниране, така че 100 милиона ваксини да бъдат приложени по време на първите сто дни на новото правителство.

Тръмп на свой ред прехвърли отговорността за разпределението на ваксините върху властите на щатите, предаде ТАСС.

"Разпределянето на /дозите/ от ваксините, след като те бяха доставени в указаните райони от федералното правителство, е от компетенцията на /властите/ на щатите", написа той в Туитър.

"Ние не само разработихме ваксините, включително влагайки пари, за да ускорим процеса, но и ги доставихме в щатите", добави Тръмп, който за пореден път обвини Байдън, че не се бил справил със свинския грип преди 10 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?