Байдън не вярва, че Тръмп ще бъде осъден в процеса за импийчмънт

Байдън не вярва, че Тръмп ще бъде осъден в процеса за импийчмънт

Американският президент Джо Байдън е заявил в интервю за телевизия Си Ен Ен, че не вярва да бъдат събрани достатъчно гласове в Сената за осъждането на експрезидента Доналд Тръмп по обвинения за подстрекаване към бунт, предаде Ройтерс.

Байдън каза пред телевизията, че не смята за възможно 17 сенатори републиканци да гласуват за осъждане на Тръмп, което би било необходимо за събиране на мнозинство от две трети в Сената, ако всички 50 сенатори демократи подкрепят обвиненията.

Междувременно служители и конгресмени от Камарата на представителите предадоха обвинителния акт за импийчмънт срещу експрезидента Доналд Тръмп в Сената за иницииране на процес по обвинения за подбудителство на кървавата атака срещу Капитолия на 6 януари, предадоха световните агенции.

Докато демократите в Конгреса подкрепят обвиненията срещу Тръмп, сенаторите републиканци намаляват критиката си към бившия президент и избягват да призовават за осъждането му заради щурма на Капитолия. Това е ранен сигнал за влиянието, което продължава да оказва Тръмп върху партията си, отбелязва АП.

Обвинителите от Камарата на представителите внесоха в Сената едно единствено обвинение срещу Тръмп за "подстрекаване към бунт", като извършиха церемониална процесия от долната камара на Конгреса до Сената. Безпрецедентността на ситуацията се състои в това, че Тръмп е първият американски президент, срещу когото за втори път се води процес за импийчмънт.

Самият процес в Сената ще започне в седмицата, започваща на 8 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?