Байдън определи "дясната си ръка" за началник на кабинета си в Белия дом

Бившият посланик на САЩ в Русия може да е държавен секретар

Байдън определи "дясната си ръка" за началник на кабинета си в Белия дом

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви, че планира да назначи бившия си съветник Рон Клейн за началник на кабинета си в Белия дом, предадоха световните агенции.

Клейн е близък до Байдън. Той беше началник на канцеларията на Байдън и негов съветник от 2009 до 2011 г., когато заемаше поста на вицепрезидент. Клейн заема длъжността и от 1995 до 1999 г., когато вицепрезидент бе Ал Гор.

През 2014 г. Рон Клейн беше координатор за борбата с вируса на ебола, а сега се занимава с проблемите, свързани с коронавируса. Той е и яростен критик на действията на настоящия президент Доналд Тръмп във връзка със справянето със заразата.

"През дългите години на нашата съвместна работа Рон ми беше дясна ръка, включително и когато през 2009 г. спасявахме американската икономика след един от най-големите спадове в историята, а също така и по-късно, през 2014 г., когато се борехме с ужасната криза в сферата на здравеопазването. Неговият дълбок и разнообразен опит и способността му да работи с хора с всякакви политически възгледи е точно това качество, което се изисква от ръководителя на президентската канцелария в разгара на борбата с кризата и възстановяването на страната", заяви Джо Байдън.

От своя страна Рон Клейн каза, че за него ще бъде чест да служи на избрания за президент Байдън на този пост.

Бившият посланик на САЩ в Русия може да е държавен секретар

Държавният департамент на САЩ при президента Джо Байдън може да бъде оглавен от Уилям Бърнс, който беше посланик на страната в Русия в периода 2005-2008 г., съобщава в. "Ню Йорк таймс".

Бърнс е работил във Фонда "Карнеги" за световен мир, бил е помощник на държавните секретари Уорън Кристофър и Мадлин Олбрайт. В периода 2011-2014 г. е бил заместник-държавен секретар.

Името на Сюзан Райс също се споменава за този пост. Тя беше съветник по националната сигурност в администрацията на Барак Обама. Споменава се и името и на сенатора Крис Кунс, който е член на комисията по външни работи в горната камара на американския Конгрес.

ЦРУ може да бъде оглавено от Том Донилън, който беше сътрудник на Обама по националната сигурност. Донилън е работил с Байдън и през 1987 г., когато той за първи път се кандидатира за президентската номинация на американските демократи. Сред другите споменавани имена за поста за Аврил Хейнс, заместник-директор на ЦРУ, а също и Майкъл Моръл, бивш заместник-директор на ЦРУ.

За директор на националното разузнаване може да бъде назначена Сюзан Гордън, работила в разузнавателните служби 40 години и заемаща поста заместник-директор на националното разузнаване в администрацията на Тръмп, или Лиза Монако, която е била съветник по въпросите на вътрешната сигурност при Обама.

Съветникът на президента Байдън по националната сигурност може да е Антъни Блинкет, бивш заместник държавен секретар в администрацията на Обама.

Като претендент за поста министър на отбраната се сочи името на сенатора от щата Илинойс Тами Дакуорт, участвал в бойни действия в Ирак и изгубил краката си при хеликоптерна катастрофа. В администрацията на Обама той беше заместник-министър по въпросите на ветераните. За министър на отбраната може да бъде назначена и Мишел Флорной, която е била заместник-министър на отбраната и съветник в предизборния щаб на Байдън.

Министър на правосъдието може да стане генералният прокурор на щата Калифорния Хавиер Бесера, или бившият сенатор от Алабама Даг Джоунс, както и председателят на Националния комитет на Демократическата партия Том Перес или бившата заместник министърка на правосъдието в администрацията на Обама - Сали Йейтс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят