Байдън подкрепя членството на Украйна в НАТО

Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя бъдещото членство на Украйна в НАТО. Това заяви пред журналисти след срещата си с американския лидер в Белия дом украинският държавен глава Володимир Зеленски.

"Говорихме много за НАТО - за мястото, ролята и къде стои Украйна в алианса (. . .) Чух, че президентът (Байдън) лично подкрепя Украйна относно предоставянето на членство в НАТО, но какъв ще е пътят (към него), сега ми е трудно да ви кажа", отбеляза Зеленски.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза вчера, че според САЩ Украйна трябва да изпълни редица условия, за да стигне стандартите на НАТО, а Вашингтон не може самостоятелно да взема решения за членство на дадена държава в пакта. Сред стъпките, очаквани от Киев по пътя към алианса, Саки посочи "реформи, целящи да се установи върховенство на закона, модернизация на отбранителния сектор и увеличаване на икономическия растеж".

Зеленски каза, че на срещата му с Байдън "много пъти" е бил споменат украинският полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г. САЩ смятат за "много мощна" инициативата на Киев "Кримска платформа", насочена към деокупация на полуострова, и "искат да я подкрепят", изтъкна украинският лидер.

Киев и Вашингтон ще продължат да полагат усилия с цел да се потърси от Русия отговорност за агресията от нейна страна. Според двете столици в случая с Украйна Русия е нарушила правилото да не се променят граници със сила. Това се казва в публикувана вчера съвместна декларация за стратегическото партньорство между Украйна и САЩ.

Зеленски заяви, че САЩ гарантират, че ще има санкции срещу газопровода "Северен поток-2", ако други държави създадат "енергийни проблеми за Украйна".

Според Държавния департамент Вашингтон си запазва правото да взема мерки, ако Русия използва енергетиката като геополитическо оръжие в Европа и за агресия срещу Украйна. Русия неведнъж е подчертавала, че "Северен поток-2" е търговски проект и Москва никога не е използвала енергийните ресурси като инструмент за натиск.

Зеленски подписа в САЩ редица документи, по-специално меморандум за строеж на пет енергоблока за АЕЦ в Украйна на стойност близо 30 милиарда долара, споразумение за партньорство със САЩ в отбраната до 2026 г., предвиждащо по-специално съвместно "гарантиране на сигурността в Черно море", и меморандум за разбирателство в сферата на сигурността на космическите полети. Сред най-съществените договорености е отпускането на 3 милиарда долара като помощ от Експортно-импортната банка на САЩ (EXIM Bank) в рамките на меморандум за разбирателство.

Президентът Джо Байдън каза на украинския си колега Володимир Зеленски, че Съединените щати са твърдо ангажирани за запазване на териториалната цялост на Украйна и предложи на Киев 60 милиона долара под формата на помощ за сигурност, предаде Ройтерс.

Новият пакет за подпомагане на сигурността на Украйна в размер на 60 милиона долара ще включва противотанкови ракетни системи и друга военна техника. Предвижда се и хуманитарна помощ на стойност 45 милиона долара, каза високопоставен представител на правителството на Байдън преди визитата на украинския президент.

Споделяне

Още от Свят