Байдън подписа указ за засилване на конкуренцията, който удря технологичните гиганти

Байдън подписа указ за засилване на конкуренцията, който удря технологичните гиганти

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа широкообхватен указ за насърчаване на конкуренцията в американската икономика, който ще засегне сериозно големите технологични компании. Указът предвижда федералните ведомства да вземат строги мерки срещу монополните практики и в други най-различни сектори, като се започне от земеделието и се стигне до пазара на лекарствата и на труда.

Ходът на Байдън потвърждава позицията му за по-засилен контрол върху големите технологични компании, които новата американска администрация обвинява в "подкопаване на конкуренцията", предаде Би Би Си.

"Нека бъда пределно ясен, капитализъм без конкуренция не е капитализъм, това е експлоатация", заяви президентът на събитието по подписване на указа, който трябва да бъде прилаган от 10 правителствени агенции.

Указът включва общо 72 мерки и препоръки, за които Байдън заяви, че ще намалят цените за семействата, ще увеличат заплатите на работещите и ще поощрят иновациите и по-ускорения икономически растеж.

Администрацията отчита като проблем това, че технологичните гиганти събират твърде голям обем лична информация, изкупуват потенциалните си конкуренти и създават нечестна конкуренция за малкия бизнес.

Част от препоръките предвиждат:

  • По-сериозен контрол върху сливанията в технологичния сектор

  • Създаване на нови правила за събиране на лични данни

  • Забрана на нелоялните методи на конкуренция на интерент пазарите

Още редица сектори от икономиката ще бъдат засегнати от новите мерки, които правителството очаква да подобрят конкуренцията в здравеопазването, транспорта, земеделието и пр.

Цялостното приложение на мерките би позволило, например, продажбата на слухови апарати без рецепта, както и да не се плащат такси за по-ранното прекратяване на договори за интернет. Друга цел е потребителите да бъдат облекчени при търсенето на обезщетения от авиокомпаниите.

В прессъобщението на Белия дом се отбелязва, че вече десетилетия наред корпоративната консолидация в САЩ се ускорява.

Байдън заяви, че указът "задължава федералното правителство да прилага цялостно и агресивно антимонополното законодателство" на САЩ.

"Повече никаква толерантност към злоупотребите на монополи. Повече никакви лоши сливания (на компании), които водят до масови съкращения, по-високи цени и по-малък избор за работещите и потребителите", добави той.

Президентът посочи области, в които според много защитници на конкуренцията цените са твърде високи, заплатите са занижени, а новите компании не биват допускани да се съревновават.

По думите му указът ще затвърди американския идеал, че "истинският капитализъм зависи от честната и открита конкуренция", посочва Асошиейтед прес.

Самото подписване на указа все още не означава, че препоръките незабавно ще влязат в сила.

Новите регулации, които отделните федерални ведомства трябва да напишат, за да претворят тази негова политика в реални правила, може да доведат до сериозни съдебни битки, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Бизнес