Байдън пред дилема за "Северен поток-2"

Байдън пред дилема за "Северен поток-2"

Настоящата американска администрация би искала да се върне към тясно сътрудничество с Германия, но препъникамъкът в отношенията между Вашингтон и Берлин е "Северен поток-2", пише германският вестник "Зюдойче Цайтунг", предаде БГНЕС.

По-рано стана известно, че германският канцлер Ангела Меркел е повдигнала въпроса за "Северен поток-2" по време на телефонен разговор с американския президент Джо Байдън по случай встъпването му в длъжност. Първата тръба "Северен поток 1" влезе в експлоатация през 2011-а година, но изграждането на втората бе преустановено през 2020-а, когато администрацията на Тръмп наложи санкции срещу фирмите-изпълнителки. Намесата на Вашингтон спря строителните работи само на няколко километра от германския бряг.

Според статията, Байдън, "разменяйки си любезности" с Меркел, "заплашва консенсуса" между демократите и републиканците за санкциите по проекта за газопровод от Русия до Германия. Изданието припомня писмо, изпратено от двама сенатори до президента на САЩ, в което те призовават да не се отказва от твърдата политика на администрацията на Тръмп по въпроса за "Северен поток-2". Освен това все още не е ясно каква може да бъде отстъпката на американския президент, като се има предвид непреклонната позиция на Берлин, който не се отказва от газопровода, отбелязва вестникът.

Това описва дилемата, пред която е изправен Байдън, подчертава авторът на материала. Газопроводът отдавна е обект на спорове между Германия и САЩ. Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен ясно дадоха да се разбере, че се интересуват от подобряване на отношенията със своите съюзници и най-вече с Берлин. Примерът със "Северен поток-2" обаче показва колко трудно е на практика "превключването на лоста", се казва в статията.

Въпреки това, според материала, Германия при всички случаи трябва да използва шанса за партньорство със САЩ, който се появи след ерата на "грубостта на Тръмп", но успехът до голяма степен ще зависи от това дали германците могат да направят "интересно предложение" на Байдън.

Според вестник "Ханделсблат", САЩ разглеждат възможността за временно спиране на газопровода като компромис, ако транзитът на руски газ през Украйна бъде ограничен. Такова предложение, твърди вестникът, трябва да дойде от Берлин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят