Байдън пред Мюнхенската конференция: "Америка се завръща"

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън каза днес на световните лидери, участващи в годишната Мюнхенска конференция по сигурността, че трансатлантическите съюзи отново са приоритет за САЩ, предаде ДПА.

"Аз съм човек, който си държи на думата. Америка се завръща. Днес говоря като президент на Съединените американски щати, в самото начало на моето управление и изпращам на света ясен сигнал: Америка се завръща. Трансатлантическият съюз се завръща. И ние не гледаме назад", каза Байдън на форума, който тази година се провежда в един ден във видеоконферентен формат.

Нека да изчистя всяко съмнение. САЩ ще работят тясно с нашите партньори от Европейския съюз и столиците на целия континент, заяви Байдън в първата си реч на европейска сцена.

САЩ са изцяло ангажирани със съюза си със Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), даде да се разбере Байдън.

"Ние сме в разгара на фундаментален дебат за бъдещето и посоката на нашия свят. Трябва да се подготвим за дългосрочна стратегическа надпревара с Китай", подчерта той.

За първи път тази година Мюнхенската конференция по сигурността се провежда онлайн. Причината е коронавирусната пандемия.

Демокрациите, а не автокрациите, предлагат най-добрия път напред за света, каза Байдън, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да покажем, че демокрациите все още могат да бъдат в полза нашите хора. Това е нашата мисия. Демокрацията не се случва случайно. Трябва да я защитим. Да я укрепм. Да я обновим. Трябва да докажем, че нашият модел не е реликва от историята ", каза Байдън.

Той отбеляза, че Белият дом преразглежда решението на администрацията на Тръмп за ограничаване на американските войски в Германия.

Байдън подчерта, че големите пазарни икономики и демокрации трябва да работят заедно, за да се справят с предизвикателствата на големите конкуренти като Русия и Китай и с проблеми като ядреното разпространение, климатичните промени и киберсигурността.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят