Байдън представи национална стратегия за преодоляване на епидемията от коронавируса

Джо Байдън

В първия си пълен работен ден на новия пост американският президент Джо Байдън постави началото на национална стратегия за ограничаване на епидемията от коронавируса, представяйки координиран федерален отговор на кризата, на какъвто предшественикът му Доналд Тръмп се противопоставяше, предаде ДПА.

Стратегията на Байдън цели да възстанови доверието в правителството, да ускори ваксинационната програма, да засили тестването и носенето на маски, да доведе до безопасно отваряне на училищата и отделните икономически отрасли и да постигне расова справедливост.

"Ние можем да победим и ще победим Covid-19. Америка заслужава отговор на пандемията, който да е основан на наука, данни и обществено здраве - а не на политика", заяви в комюнике Белият дом. "Националната стратегия дава пътна карта за извеждане на Америка от най-тежката здравна криза за последните сто години.", се казва още в комюникето.

Планът очертава и десетина мерки в сферата на изпълнителната власт, които ще бъдат предприети от Байдън през първите два дни от управлението му, допълва Белият дом.

По-късно днес се очаква новият президент демократ да коментира плана на правителството си за справяне с епидемията от коронавируса и да подпише укази.

След официалното си встъпване в длъжност вчера той подписа редица укази, отменящи някои знакови политически решения на Тръмп. Указите предвиждат например нови мерки като задължително носене на маски във федералните учреждения и връщането на САЩ в СЗО.

Тръмп дълго време омаловажаваше и управляваше зле пандемията, избягваше носенето на маска на обществени места и отричаше федералния подход за справяне с кризата, за сметка на предоставянето на по-голяма свобода на правителствата на отделните щати при вземането на решения в тази насока, отбелязва ДПА.

Коронавирусът зарази 24,4 милиона души в САЩ и отне живота на над 406 000, което е много повече, отколкото във всяка друга страна.

"Страната ни продължава да преживява най-мрачните дни на пандемията с рекорден брой случаи на заразяване, хоспитализации и починали", заяви Белият дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус