Байдън: САЩ ще защитят Тайван, ако Китай го атакува

Джо Байдън

САЩ ще защитят Тайван, ако Китай го атакува, заяви американският президент Джо Байдън, предаде Ройтерс.

В отговор на въпрос дали САЩ имат ангажимент по отношение на отбраната на Тайван, Байдън заяви, че Съединените щати биха се притекли на помощ на Тайван, който се оплаква от засилващ се военен и политически натиск от страна на Пекин да приеме китайския суверенитет.

Байдън заяви, че хората не бива да имат съмнения по отношение на военната мощ на Вашингтон, тъй като "Китай, Русия и всички останали по света знаят, че ние разполагаме с най-могъщата армия в човешката история".

"Не искам Студена война с Китай. Искам само Китай да разбере, че ние няма да отстъпим и няма да променим възгледите си", каза американският президент.

Военното напрежение между Тайван и Китай достигна връхната си точка за последните 40 години, заяви този месец тайванският министър на отбраната, според когото Китай е способен да организира цялостна инвазия на Тайван до 2025 г.

Тайван казва, че е независима страна и че ще защитава свободите си и демократичната си политическа система.

Според Китай Тайван е най-чувствителният и важен въпрос в отношенията му със САЩ.

В отговор на изказването на Байдън Китай заяви днес, че "няма място" за компромиси и отстъпки по отношение на Тайван. Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин потвърди отдавнашната позиция на Пекин, че Тайван е китайска територия.

"Когато става дума за въпроси, свързани със суверенитета и териториалната цялост на Китай и други основни интереси, няма място за компромис или правене на отстъпки от страна на Китай. Никой не трябва да подценява силната решителност, твърдата воля и значителните възможности на китайския народ да защитава националния суверенитет и териториалната цялост", каза говорителят.

"Тайван е неотделима част от територията на Китай. Въпросът с Тайван е чисто вътрешна работа на Китай и не допуска чужда намеса", заяви той.

По думите му САЩ трябва да "внимават със своите думи и действия по въпроса с Тайван и да не пращат погрешни сигнали към отцепническите сили за независимост на Тайван, за да не причинят сериозни вреди на китайско-американските отношения и на мира и стабилността в Тайванския проток".

Китай отправи предупреждение към Словакия и Чехия във връзка с предстоящо посещение на тайванския външен министър Джоузеф Ву в двете европейски страни следващата седмица, посочва Ройтерс.

Китай се противопоставя на посещенията на висши тайвански представители в други държави, тъй като ги разглежда като прикрита подкрепа за претенциите на острова да бъде независима държави.

Попитан дали Пекин ще предприеме някакви действия срещу Чехия и Словакия, говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин каза, че Китай "ще вземе подходящи и необходими мерки, за да защити по решителен начин националния суверенитет и териториалната цялост". "Никой не трябва да храни илюзии за това", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?