Байдън състави екипа си за борба с Covid, докато Тръмп се опитва да блокира прехода във властта

Байдън състави екипа си за борба с Covid, докато Тръмп се опитва да блокира прехода във властта

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън събра в понеделник консултативен съвет за справяне с коронавирусната пандемия, преди да встъпи в длъжност през януари, докато действащият президент Доналд Тръмп пробва различни тактики, за да не отстъпи властта.

Преходният консултативен съвет по въпросите на Covid-19 ще ръководи приготовленията за федералния отговор на Байдън на коронавирусната пандемия, докато той заеме президентския пост през януари, се казва в изявление.

"Справянето с пандемията от коронавируса ще бъде една от най-важните битки, с които ще се сблъска нашето правителство, а аз ще бъде информиран от науката и експертите", заяви Байдън. "Консултативният съвет ще ми помогне да формирам подхода си за овладяване на рязкото увеличение на регистрираните случаи на заразяване, като гарантира, че ваксините са безопасни, ефикасни и се разпределят ефективно, справедливо и безплатно и като предпазва рисковите групи от населението", добави Байдън.

Съобщението за ваксината е голяма новина, но не променя сегашната ситуация

Той окачестви като "голяма новина" съобщението на фармацевтичната компания Pfizer, че експерименталната ѝ ваксина срещу Covid-19 показва 90% ефективност, предаде Ройтерс. Pfizer и германският ѝ партньор BioNTech са първите фармацевтични производители, които обявяват успешни данни от широкомащабното тестване на коронавирусна ваксина.

Байдън обаче предупреди, че ще изминат "много месеци" преди ваксината да може да бъде масово прилагана в САЩ и подчерта колко е важно хората да спазват предпазни мерки, за да ограничават разпространението на вируса.

Американците ще трябва да разчитат на маските, дистанцирането, проследяването на контактните лица и останалите мерки, за да се предпазят, каза Байдън и допълни, че това ще продължи през по-голямата част от следващата година. "Днешната новина е страхотна, но тя не променя този факт", коментира той.

Съставът на консултативния съвет

Неговият консултативен съвет, съставен от учени и експерти по обществено здравеопазване, ще бъде ръководен от лекарите Дейвид Кеслър, Вивек Мърти и Марсела Нунес-Смит. Мърти е бивш главен санитарен инспектор на САЩ, Кеслър е бивш комисар от Агенцията по храните и лекарствата, а Нунес-Смит е професор и изследовател от Йейл, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сред по-известните имена от екипа е Рик Брайт, експерт по ваксините и бивш ръководител на Агенцията за модерни изследвания и развойна дейност в биомедицината (Biomedical Advanced Research and Development Authority). Брайт подаде жалба за нередности, твърдейки, че е бил понижен в длъжност, защото се е противопоставил на политически натиск да позволи масова употреба на хидроксихлорохин - лекарство срещу малария, лансирано от президента Доналд Тръмп като лечение срещу Covid-19.

С 9.9 милиона случая, САЩ са на първо място в света по заразени с коронавирус според данните на Университета "Джонс Хопкинс". Щатите са и с най-големия брой починали от усложнения от заразата с вируса (237 000).

Байдън редовно критикуваше остро президента Тръмп за действията на сегашното правителство по отношение на кризата.

Докато Байдън планира прехода в президентската институция, Тръмп все още отказва да признае изборите, фалшиво твърди, че те били откраднати и заведе редица дела срещу резултатите от тях. Анализаторите са скептични, че съдебното оспорване на президента е в състояние да повлияе по какъвто и да било значим начин на изхода от изборите и няма и индикации за масови изборни манипулации, каквито Тръмп твърди, че стоят в основата на изборната му загуба, отбелязва ДПА.

GSA не бърза да признае официално Байдън за новоизбрания президент

Президентът Тръмп е под натиск да сътрудничи на екипа на новоизбрания президент Джо Байдън за осигуряване на плавен преход във властта, когато през януари встъпи в длъжност новото правителство.

Администрацията на общите служби (General Services Administration-GSA) е тази, която трябва официално да признае официално Байдън за новоизбрания президент, с което се поставя началото на преходния период. Но назначеният от Тръмп ръководител на службата Емили Мърфи все още не е задвижила процедурата и не е издала никакви указания кога възнамерява да го направи, предаде Асошиейтед прес.

Не са много прецедентите в съвременната история, при които действащ президент е създавал подобни пречки пред наследника си. Тази година залогът е особено голям, тъй като Байдън ще встъпи в длъжност насред върлуваща пандемия, която ще изисква комплексен правителствен отговор.

"Националната сигурност и икономическите интереси на Америка зависят от това федералното правителство да даде ясен и бърз знак, че правителството на Съединените щати ще уважи волята на американския народ и ще започне плавен и мирен преход във властта", написа в неделя в Туитър Джен Псаки, съветник на Байдън по прехода на властта.

Консултативният съвет на Центъра за президентски преход (организация, несвързана с нито една от двете големи партии) също призова правителството на Тръмп "веднага да започне следизборния преходен процес и екипът на Байдън да се възползва в пълна степен от целия наличен ресурс, предоставен от Закона за прехода в президентската власт".

Байдън, който в събота беше избран за 46-ия президент на САЩ, предприема стъпки да състави правителство въпреки съмненията дали Тръмп ще му окаже съдействие, каквато е традицията.

Най-напред Байдън ще се съсредоточи върху вируса, който вече отне живота на близо 240 000 американци.

Екипи за прехода на властта

Байдън сформира и екипи за прехода в ключовите ведомства, като членовете на тези екипи ще имат достъп до съответните държавни структури, докато те още се ръководят от сегашното правителство. Те ще събират и проверяват информация за бюджетни и кадрови решения, очаквани регулации и други процедури, които в момента са в ход във ведомствата при сегашното им ръководство, за да може да се улесни поемането на властта от правителството на Байдън.

Но този процес не може да започне с пълна сила, докато Администрацията на общите служби не признае Байдън за избран президент. Законовото определение какво за тази агенция трябва да означава ясен победител е прекалено мъгляво и затова следващите стъпки са неясни, особено в краткосрочен план.

Предполага се, че ръководството на това ведомство трябва да действа независимо и надпартийно и вече няколко федерални правителствени структури започнаха да изпълняват плановете за преход във властта. Въздухоплавателната агенция например вече ограничи въздушното пространство над намиращата се на брега на езеро къща на Байдън в Уилмингтън, Делауер, а Сикрет сървис вече започна да разполага агенти от отдела за охрана на президента, които да пазят новоизбрания президент и семейството му.

Имаше и други признаци, че някои ръководители се готвят за ново правителство.

Съветници на Байдън заявиха, че новоизбраният президент и екипът му за прехода са във връзка с конгресмени от Републиканската партия. Преди ден израелският премиер Бенямин Нетаняху, един от най-близките съюзници на Тръмп, откри заседанието на кабинета с поздравление към Байдън, бивш вицепрезидент и дългогодишен сенатор.

"Имам отдавнашни и топли лични отношения с Джо Байдън, от близо 40 години, и го познавам като голям приятел на държавата Израел", заяви Нетаняху.

Джордж Буш-младши, единственият жив бивш президент републиканец, нарече Байдън "добър човек, спечелил си възможността да поведе и обедини" страната.

Но други републиканци, включително сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина, призоваха Тръмп да продължи да оспорва по съдебен път резултатите от изборите, което засилва вероятността от труден преход.

Байдън започна вчерашния си първи ден като новоизбран президент, посещавайки църквата "Св. Йосиф" край дома си в Уилмингтън, както прави почти всяка седмица. След службата той посети гробището в двора на църквата, където почиват няколко членове на семейството му, включително синът му Бо.

После прекара по-голямата част от деня в дома си, докато екипът му часове наред водеше видеоконферентен разговор с основна тема преходът в президентската институция.

Но тези планове може да зависят и от изхода на две надпревари в Джорджия за места в Сената, които ще се решат с балотаж на 5 януари. Ако републиканците запазят тези места, вероятно ще съхранят и мнозинството си в горната камара на Конгреса на САЩ и ще могат да забавят утвърждаването на кандидатурите на Байдън за висшите правителствени длъжности и да затруднят постигането на законодателните му цели, които включват разширяване на достъпа до здравеопазване и подпомагане на икономиката след пандемията със зелени работни места и инфраструктура за борба с климатичните промени.

Това може да постави на изпитание предизборното обещание на Байдън да преодолее поляризацията от времето на Тръмп и да управлява чрез консенсус между двете партии.

В победната си реч в събота той се зарече да бъде президент, който ще "се стреми не да разделя, а да обединява", и призова привържениците на Тръмп да си "дадат шанс един на друг".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят