Байдън се кани да отмени редица укази на Тръмп

САЩ ще се върнат в Парижкото споразумение за климата и в СЗО, ще спрат търговската война с ЕС

Джо Байдън

Кандидатът на демократите за Белия дом Джо Байдън, който се обяви за победител на президентските избори в САЩ, планира да отмени някои укази на действащия президент Доналд Тръмп веднага след встъпването си в длъжност като държавен глава на 20 януари, съобщи в. "Вашингтон пост".

Според източници на изданието демократът планира да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата и да отмени излизането на страната от Световната здравна организация. Той може също да свали забраната за влизане на американска територия на граждани от редица мюсюлмански страни и да възстанови програмата, позволяваща да останат в страната хора, незаконно доведени в детска възраст.

В първата си реч след обявяването на победата новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън каза, че първата му работа като новоизбран президент ще бъде да подбере научни съветници и експерти, които да оглавя кампанията за справяне с пандемията от коронавирус. Сред другите приоритети, които той изтъкна, са преодоляването на расизма и съживяване на икономиката. На международната сцена Байдън ще се бори за прекратявана на "изкуствената търговска война" с ЕС.

Байдън определи победата си над Доналд Тръмп като "убедителна".

По повод разочарованието на поддръжниците на настоящия държавен глава той коментира, че те не са врагове. Пред поддръжниците си в Уилмингтън, щата Делауеър, бъдещият лидер обеща, че като президент да обедини американското общество и ще сложи край на разделението на нацията.

"Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да започне да приключва, тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим. И ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем да решим да си сътрудничим".

Избраната за вицепрезидент Камала Харис определи изборната победа като "възвестяване на нов ден за Америка".

"Вие отправихте ясно послание. Избрахте надеждата, обединението, науката и да - истината".

Новината за новия президент беше посрещната от симпатизантите на Байдън с празненства на площадите в редица американски градове. Хилядите симпатизанти на новоизбрания президент Джо Байдън, стекли се на Black Lives Matter Plaza в района близост до Белия дом, продължиха празнуването и във вечерните часове. Усещането бе като на карнавал с музиканти, усмихнати хора и пъстри знамена, сред които червено, бяло и синьото знаме на САЩ.

Ликуващите виждат в лицето на Байдън обединителят, който ще върне нормалността в страната. Победата на демократите е и историческа, след като новоизбраният вицепрезидент Камала Харис е напът да стане жената, заела най-висок пост в историята на страната.

Решаващ за победата се оказа вота в щата Пенсилвания, спечелен от Байдън - Харис.

В същото време обаче в много други градове привърженици на Тръмп демонстрираха под възгласи, че демократите са извършили изборни измами. Настоящият президент още не се е признал за победен на изборите, а негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят