Байдън се срещна със сенатори републиканци за помощния пакет за справяне с коронакризата

Байдън се срещна със сенатори републиканци за помощния пакет за справяне с коронакризата

Американският президент Джо Байдън се срещна с група от сенатори републиканци, за да обсъди предложение от него помощен пакет за справяне с последиците от коронакризата, предаде Асошиейтед прес.

Сенаторите републиканци предложиха икономическата помощ да бъде намалена от 1,9 трилиона долара, каквото е предложението на Байдън, на 618 милиарда долара.

Байдън се срещна със сенаторите в Овалния кабинет на Белия дом, като в началото на разговора си с тях се пошегува, че се усеща "отново в Сената". Байдън и вицепрезидентката на САЩ Камала Харис изслушаха предложението на сенаторите републиканци помощта за справяне с коронакризата да бъде намалена, за да може инициативата на президента да бъде подкрепена и от републиканците в Конгреса.

Сенаторите републиканци предложиха отпускането на 160 милиарда долара помощи, които да бъдат използвани в кампанията по доставяне на ваксини срещу Ковид. Това предложение е сходно с това на Байдън, но по останалите точки от плана за преодоляване на коронакризата има различия. Републиканците предлагат директните помощи да са по хиляда долара, а не по 1400, както предложи Байдън. Освен това, съгласно предложението на републиканците, директни помощи следва да получат по-малък брой домакинства. Републиканците предлагат също така отпускането на значително по-малко средства за повторното отваряне на училищата, в сравнение с предложените от Байдън.

Републиканците не предвиждат в предложението си средства за щатовете, каквото предложение се съдържа в плана на Байдън. Американският президент предложи на щатовете да бъдат отпуснати 350 милиарда долара в помощ на полицията, пожарните служби и други работници.

Въпреки липсата на обща визия за помощния пакет, разговорът на групата сенатори републиканци, повечето от които са центристи, с Байдън е сигнал, че сред конгресмените републиканци има желаещи да си сътрудничат с правителството на новия президент, а не само да бъдат опозиция в Конгреса, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано вчера високопоставени демократи внесоха в двете камари на американския Конгрес бюджетна резолюция за помощния пакет на стойност 1,9 трилиона долара за справяне с последиците от коронакризата, предаде Ройтерс.

С този си ход демократите сигнализират, че разполагат с възможности за приемане на пакета и без подкрепата на конгресмените републиканци.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър от Демократическата партия обяви за предприетата мярка и заяви, че тя ще позволи и двете камари на Конгреса да одобрят в кратък срок помощния пакет.

На фона на нежеланието на конгресмените републиканци да подкрепят пакета, предложен от президента демократ Джо Байдън, бюджетната мярка, внесена от демократите, ще им позволи да заобикалят необходимостта от събиране на 60 гласа в Сената в подкрепа на пакета и да го приемат с обикновено мнозинство.

Това е първият път, в който конгресмените демократи използват този ход, за да прокарат законодателните си инициативи, след като спечелиха крехко мнозинство в Сената, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят