Байдън ще изисква работещите в домове за възрастни да бъдат ваксинирани

Работещите за местните власти в Лос Анджелис ще трябва да се ваксинират

Байдън ще изисква работещите в домове за възрастни да бъдат ваксинирани

Президентът на САЩ Джо Байдън ще изисква работещите в домове за възрастни да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, като условие домовете да продължават да получават финансиране по програмите "Медикеър" и "Медикейд", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ разкри това в обръщение към нацията от Белия дом.

"Ако посещавате, живеете или работите в дом за възрастни хора, не трябва да бъдете излаган на висок риск от заразяване с коронавирус от неваксинирани служители", заяви той.

Администрацията на Байдън продължава да търси начини за насърчи американците да се ваксинират, отбелязва АП.

Новите мерки може да влязат в сила още следващия месец.

Байдън заяви също,че американците трябва да си поставят бустерни дози осем месеца след поставянето на втората доза от ваксина срещу Covid-19. Той отхвърли призивите на световни лидери да се отложи поставянето на бустерни дози, за да могат други страни да получат първата си доза.

"Можем да се погрижим за Америка и да помогнем на света едновременно", каза американският президент.

Американските здравни власти обявиха, че поставянето на бустерни дози започва от септември, предаде Франс прес.

По-рано всряда ново изследване показа, че ваксините срещу коронавирус са все още ефективни за предпазване от хоспитализация, но ефективността им срещу нови случаи на заразяване е намаляла с разпространението на варианта "Делта", отбелязва Ройтерс.

Работещите за местните власти в Лос Анджелис ще трябва да се ваксинират

Общинският съвет на Лос Анджелис гласува единодушно да изисква от служителите на общината да се ваксинират, освен ако имат медицински или религиозни причини да не го правят, предаде Асошиейтед прес.

За да спазят разпоредбата, служителите ще трябва да си поставят първа доза най-късно до 7 септември и втора - до 5 октомври. Последният срок за поставяне на ваксината на "Джонсън и Джонсън", изискваща само една доза, е 5 октомври.

Служители, започнали работа за местната власт от 20 октомври ще имат в договорите си клауза, изискваща да бъдат ваксинирани, ако работата им изисква да присъстват лично. Твърденията за медицински и религиозни причини ще се оценяват случай по случай.

Освен това властите на щата Калифорния решиха да наложат по-строги правила за присъствие на събития на закрито, докато броят на новите случаи продължава да нараства поради варианта "Делта", отбелязва АП.

От 20 септември за присъствие на място, където се събират най-малко 1000 души, ще се изисква отрицателен тест или документ за ваксинация. Досега тези правила се прилагаха за събития с най-малко 5000 присъстващи.

Споделяне

Още от Коронавирус