Байдън: Стоя твърдо зад решението за изтегляне от Афганистан

Великобритания ще обяви схема за даване на убежище на афганистанци

Байдън: Стоя твърдо зад решението за изтегляне от Афганистан

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "стои твърдо" зад решението си да изтегли американските сили от Афганистан, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън каза, че колапсът на афганистанското правителство е бил по-бърз от очакваното.

Той каза още, че е бил изправен пред избора между споразумение за изтегляне на американските сили и изпращането на още хиляди военнослужещи за "трето десетилетие" на война.

Байдън добави, че няма да повтаря грешките от миналото и не съжалява за решението си да пристъпи към изтеглянето.

"Аз стоя твърдо зад решението си", каза Байдън в телевизионно обръщение към нацията от Белия дом.

"След 20 години съм научил по трудния начин, че никога няма подходящ момент за изтегляне на американските сили".

Той заяви, че по-скоро ще поеме критика за последствията от Афганистан, отколкото да остави решението на друг президент, което според него е "правилното за Америка".

Президентът предупреди талибаните да не пречат на евакуацията на американците от Афганистан и заплаши със "съкрушителна сила, ако се наложи".

Байдън е определил 500 милиона долара за посрещне на "неотложни бежански и миграционни нужди на бежанци, жертви на конфликт и други лица в риск в резултат на ситуацията в Афганистан".

Великобритания пък ще въведе схема за даване на убежище на афганистанци, които се нуждаят от помощ, особено жени и момичета, след като талибаните поставиха страната под контрола си, съобщи Ройтерс.

Схемата ще бъде обявена от премиера Борис Джонсън, съобщи говорител на Даунинг стрийт 10 в понеделник.

В изявлението на Джонсън се казва, че международните партньори трябва да обединят силите си, за да помогнат да бъде предотвратена хуманитарна криза.

В миналото британското правителство е било критикувано от опозиционни политици, хуманитарни организации и магистрати, че не е приело достатъчно бежанци при по-ранни миграционни кризи в Европа.

Сега се очаква правителството да представи планове за схема за заселване по отношение на Афганистан, която ще бъде различна от системата за даване на убежище в Обединеното кралство. Вероятно тя ще бъде подобна на програмата, по която сирийци бяха прехвърлени във Великобритания от бежански лагери.

Джонсън освен това планира да проведе виртуална среща с лидерите на страните от Г-7 в близките дни, на която да бъде обсъдено как да не се допусне Афганистан да стане източник на международни терористични заплахи и как да бъдат подпомогнати хората там.

В понеделник британският премиер е разговарял по темата с френския президент Еманюел Макрон, а в близките дни планира да говори и с други световни лидери.

Нуждата от международна координация за предотвратяване на евентуална терористична заплаха от Афганистан е била обсъдена и от британския външен министър Доминик Рааб и американския държавен секретар Антъни Блинкън, съобщи самият Рааб в Туитър. На въпрос за възможността за санкции срещу талибаните, Рааб отговори, че Великобритания ще използва всички средства, с които разполага, за да държи отговорни талибаните за ситуацията в Афганистан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?