Байдън увери Естония, Латвия и Литва, че САЩ ще спазват задълженията си в НАТО

Байдън увери Естония, Латвия и Литва, че САЩ ще спазват задълженията си в НАТО

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън увери Естония, Латвия и Литва, че Вашингтон ще се съобрази с правилото на НАТО да ги защити от евентуално нападение. Байдън, който е на посещение в латвийската столица подчерта, че думите на Доналд Тръмп, оспорващи това правило, не бива да се вземат на сериозно, предаде Ройтерс.

Кандидат-президентът на републиканците по-рано бе намекнал, че ако бъде избран, може да пренебрегне правилото за безусловна защита на всички съюзници, което е част от съюзния договор. "Искам да кажа съвършено ясно на всички хора в балтийските страни: ние сме отдадени на нашата свещена чест, на Съединените щати на Америка, на Северноатлантическия договор и на Член пети", заяви Байдън. "Фактът, че понякога чувате нещо от президентския кандидат от другата партия, не е нещо, което трябва да бъде възприемано сериозно.

Трите бивши съветски републики на Балтийско море, които се сдобиха с независимост в началото на 90-те години, се опасяват, че биха били разположени на предната фронтова линия при евентуален въоръжен конфликт с Русия. През юли т.г. НАТО реши да разположи международни контингенти в тези три страни и в Полша, както и да засили помощта си в патрулни мисии по море и въздух. Русия често обвинява НАТО, че се държи като агресор и разполага войски и оръжия по територии, които смята за своя сфера на влияние, припомни Ройтерс.

Утре Байдън заминава за Турция за срещи с президента Ердоган и премиера Йълдъръм, а в четвъртък ще бъде в Швеция, за да обсъди бежанската криза в Европа.

По-късно вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и президентите на Естония Тоомас Хендрик Илвес, на Латвия Раймондс Вейонис, и на Литва Далия Грибаускайте подписаха съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната.

Според съобщението на президентската канцелария в Рига, в декларацията се констатира, че трите бивши съветски републики на Балтийско море са попаднали в "непредсказуема по отношение на сигурността среда" и затова задълбочават своите усилия "да гарантират сигурността и стабилността в региона".

Подписалите страни се задължават да провеждат редовни срещи, за да обсъждат "ключови приоритети", главно в сухопътната, морската и въздушната отбрана както и във връзка със сигурността на границите, укрепване на законността, националната сигурност и транснационалните заплахи, се казва още в декларацията.

Споделяне

Още от Европа