Байдън: В САЩ може да има повече смъртни случаи от Covid-19 заради Тръмп

Новоизбраният президент настоя за "незабавна подкрепа" на икономиката

Байдън: В САЩ може да има повече смъртни случаи от Covid-19 заради Тръмп

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън предупреди за риска от нарастване на смъртните случаи от Covid-19, ако Доналд Тръмп и администрацията му отказват да се координират с екипа на демократите за осигуряване на преход във властта, съобщиха световните агенции.

"Много хора може да умрат, ако ние не се координираме", заяви Байдън на пресконференция в Уилмингтън, щата Делауер, след среща с шефове на големи американски компании и синдикални лидери.

Той посочи, че действащата американска администрация трябва незабавно да предостави на екипа му плановете за разпространението на ваксината срещу новия коронавирус сред населението. "Колкото по-рано получим достъп до плановете на администрацията за разпространението на ваксината, толкова по-плавно ще премине предаването на властта", подчерта Байдън.

"Ако трябва да чакаме до 20 януари /когато ще встъпи в длъжност новия президент/ за да започнем да планираме, това ще ни загуби месец-месец и половина", заяви той, цитиран от Франс прес.

Новоизбраният президент настоя за "незабавна подкрепа" на икономиката

Новоизбраният президент изтъкна необходимостта от незабавна подкрепа за икономиката, която продължава да е отслабена от коронавирусната пандемия и повтори основните цели в предизборната си кампания - създаване на "добре платени" работни места и минимална работна заплата от 15 долара на час.

Това беше първото му изказване по икономически въпроси, един от неговите приоритети наред с борбата срещу коронавирусната пандемия.

"Ние обсъдихме възможността да бъдем по-силни /икономически/, по устойчиви, отколкото бяхме" преди пандемията, добави Байдън. Той изтъкна, че задължителното условие за икономическо възстановяване е контролирането на коронавируса. Едновременно с това, отбеляза той, Конгресът трябва "в най-скоро време" да гласува план за "незабавно подпомагане" на икономиката.

"Нашият план е да създадем милиони добре платени работни места в производствената индустрия, в производството на автомобили, продукти, технологии, от които ще се нуждаем в бъдеще, за да бъдем конкурентни с останалия свят", заяви Байдън. "Ние ще купуваме американски стоки", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус