Байдън застава зад "Обамакеър" в момент, когато Върховният съд на САЩ решава съдбата на закона

Джо Байдън

Избраният президент на САЩ Джо Байдън се застъпва за подписания от администрацията на президента Барак Обама закон за здравеопазването в момент, когато той ще бъде разглеждан от върховния съд по дело, което може да доведе до отмяната му, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън ще произнесе реч днес за Закона за достъпна медицинска помощ (Affordable Care Act), в деня, когато Върховният съд ще изслуша аргументите за неговите достойнства. 

Преди осем години висшата съдебна инстанция се произнесе основните съставни части на закона, известен като "Обамакеър", да останат непокътнати.

Сега обаче съдът се контролира с 6 срещу 3 гласа от консервативно мнозинство, след като президентът Доналд Тръмп номинира съдия Ейми Кони Барет.

Речта на Байдън отразява значението, което той придава на здравеопазването, докато се готви да встъпи в длъжност през януари догодина, в условията на най-тежката пандемия от повече от един век. Броят на заразените в САЩ вчера надхвърли 10 милиона.

Байдън се съсредоточи върху здравеопазването и вчера, когато призова американците да оставят настрана политическите си различия и да носят предпазни маски срещу вируса.

"Можем да спасим живота на десетки хиляди хора, ако всеки просто носи маска през следващите няколко месеца. Не животът на демократи или републиканци, животът на американци", каза Байдън и настоя "Умолявам ви, носете маска!".

Делото, оспорващо здравния закон, беше заведено в най-големия консервативен американски щат Тексас и е подкрепяно от Тръмп и видни републиканци. 

В него се настоява Върховният съд да обяви за неконституционна разпоредбата за купуване на здравни осигуровки, защото преди това Конгресът отмени санкциите за неспазването ѝ, отбелязва АП.

Байдън, който два мандата беше вицепрезидент на президента Барак Обама, обещава да надгради Обамакеър, като се застъпва за общодостъпна възможност повече хора да изберат финансирана от държавата здравна осигуровка, дори когато милиони други биха могли да се придържат към настоящата си осигуровка, покривана от работодателя им.

Такива промени обаче трудно биха се реализирали, ако демократите не успеят да спечелят мнозинство в Сената. Контролът над горната камара зависи от два балотажа в щата Джорджия, които ще се решат през януари.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят