Байдън заяви, че никога няма да се поколебае да използва сила, ако това се налага

Джо Байдън по време на речта си в Пентагона

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви при посещение в Пентагона, че никога няма да се поколебае да използва сила, ако това се налага, за да бъде възпряна агресия, предаде Ройтерс.

В кратката си реч американският държавен глава добави, че никога няма да вземе с лека ръка решение за употреба на военна сила.

"Основната и неотменна мисия на министерството на отбраната (на САЩ) е това да възпира агресията от страна на нашите врагове и, ако е нужно, да води бойни действия и да побеждава във войни, за да бъде Америка в безопасност, макар че аз смятам, че силата трябва да бъде крайна мярка, а не първа", каза американският лидер.

Байдън подчерта, че като върховен главнокомандващ "никога няма да се поколебае да използва сила за защита на жизненоважни интереси на американския народ и съюзници по целия свят, когато това е нобходимо".

"Знам какво е да си върховен главнокомандващ. Това е невероятна отговорност, към която никога няма да се отнеса лековато. Ще работя с министъра на отбраната (на САЩ Лойд) Остин, с лидерите по целия свят за това отговорно да сложим край на войните, които се проточиха твърде дълго, като същевременно продължим да правим така, че терористичните заплахи да не могат да създават риск за сигурността на американците", добави Байдън в присъствието на вицепрезидента Камала Харис и Остин. В Пентагона тримата се срещнаха с висшето ръководство на ведомството.

По думите на Байдън е нужно да бъде отговорено на засилващите се предизвикателства от страна на Китай, а през следващите четири месеца работна група ще представи препоръки по ключови приоритети по въпросите, имащи отношение към Пекин. Тя ще бъде 15-членна, а неин ръководител ще бъде Илай Ратнър, старши съветник в екипа на Остин.

"Трябва да отговорим на засилващите се предизвикателства от страна на Китай, за да запазим мира и да защитим нашите интереси в индо-тихоокеанския регион и по целия свят", заяви Байдън. По думите му новата група ще "направи преглед на (американските) стратегия и оперативни концепции, технологии и разположени сили".

В отговор на репортерски въпрос за наказания за Китай за възможно укриване на информация за разпространението на коронавируса Байдън допълни, че САЩ са заинтересовани от получаването на всички факти за разпространението на коронавируса в Китай и неговия произход. Той отказа да заяви дали ще иска наказания, отбелязва Асошиейтед прес.

"Заинтересован съм да получа всички факти", каза Байдън.

Предшественикът на Байдън Доналд Тръмп директно обвиняваше Китай за стремителното разпространение на вируса.

При посещението си американският президент добави, че САЩ трябва да повишат способностите си в киберпространството, и също така приветства освобождаването на известна саудитска активистка.

В стремежа си да се разграничи от Тръмп Байдън обеща, че никога няма да политизира армията. Той също така постави и ударение върху многообразието във въоръжените сили на САЩ и разгледа изложба в чест на афроамериканските войници в армията; самият Байдън за пръв път в американската история назначи чернокож министър на отбраната - Остин.

Посещението на Байдън в Пентагона беше първото му, откакто зае поста си. То обаче остави и много отворени въпроси за подхода му към министерството на отбраната на САЩ на фона на засилващи се спекулации относно възможни съкращения на отбранителните разходи, 20-годишната война в Афганистан и бъдещи разполагания на американски сили в Близкия изток и Азия и на фона на напрежение с Иран, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят