БАИТ предложи план за въвеждане на информационните технологии в училищата

Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) предложи на правителството план за въвеждане до 2007 г. на информационните и комуникационни технологии в българските училища. Проектът е с работно заглавие "План 2007" и беше представен в петък от Васил Василев, председател на УС на БАИТ, съобщи БТА. Това стана по време на деветото изложение "БАИТ ЕКСПО - 2004".

Планът ще се изпълнява на три етапа чрез комплексен подход, обхващащ три компонента - подготовка на преподаватели, осигуряване на учебно съдържание и доставка на компютри. Планът ще се реализира от юридически лица - фирми, институции или университети, спечелили конкурс, които ще сключват договори за възлагане на дейности и доставки на хардуер, учебни продукти, обучение и поддръжка на компютрите. От БАИТ не изключват и възможността изпълнението на плана да поеме само една организация - българска или чужда.

БАИТ предлага планът да работи под прякото наблюдение на министър-председателя Симеон Сакскобургготски или на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. Екипът, който ще ръководи плана, ще работи в сътрудничество и с Министерството на образованието и науката.

Първият етап на плана трябва да започне на 10 ноември т.г. и да приключи в края на 2004 г. Предвижда се за този срок да се оборудват 28 центъра за координация и обучение на учители, където ще бъдат подготвени 1030 ръководители на учебни компютърни кабинети.

Вторият етап на проекта обхваща цялата 2005 г. Сред предвидените дейности за периода са: повишаване на квалификацията на учителите по информационни технологии, организиране на обществени поръчки за купуване на компютри и мебели за 700 средни образователни, професионални и профилирани гимназии, както и за 330 начални и основни училища.

Третият етап, обхващащ 2006 - 2007 г., предвижда да се дооборудват останалите 313 средни образователни, професионални и профилирани гимназии, 1906 начални и основни училища, както и да се обучат 23 100 преподаватели и администратори.

БАИТ предлага проектът да се финансира от бюджета, както и от донори, спонсори, участия в проекти на Европейския съюз и Европейската комисия.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?