Бакиев е подал оставка като президент на Киргизстан

Сваленият президент на Киргизстан Курманбек Бакиев заяви, че не смята да се върне в страната си като държавен глава, съобщиха световните агенции в петък.

На пресконференция в беларуската столица Минск Бакиев заяви, че не възнамерява да формира правителство в изгнание.

Той потвърди, че докато се укриваше в южните части на Киргизстан е подписал заявление за оставка. В нея бил изразил готовност да напусне Киргизстан и да се откаже от пълномощията си, но само при условие, че поддръжниците и семейството му няма да бъдат преследвани.

"Това ми бе обещано, но сега се случва обратното", каза Бакиев. "Затова аз не признавам оставката си, тъй като другата страна не изпълни условието".

По думите на Бакиев една от причините за бунта в Киргизстан е недоволството на Русия от решението му да продължи договора за наем на американската военновъздушна база "Манас".

"Те (Дмитрий Медведев и Владимир Путин) ми казаха: Защо държиш на "Манас", това ни тревожи, не ни устройва. Руското ръководство се дразнеше от съществуването на базата и този фактор изигра определена роля", заяви Бакиев. По думите му Москва се дразнела от това, че Киргизстан има самостоятелна външна политика.

Бакиев обаче не е убеден, че руските спецслужби са свързани със събитията в Киргизстан. "Не мога да кажа, че това е дело на руските спецслужби", каза той.

Вицепремиерът на временното правителство на Киргизстан Омурбек Текебаев съобщи по-късно, че опозицията в Киргизстан ще настоява пред беларуските власти Бакиев да бъде върнат в страната.

Курманбек Бакиев напусна миналата седмица Киргизстан след бунт, при който загинаха 83 души.

Споделяне

Още от Свят