Бъкингам призна нуждата от повече расово многообразие сред персонала

Бъкингам призна нуждата от повече расово многообразие сред персонала

Бъкингамският дворец призна днес, че трябва да положи повече усилия, за да бъде постигнато по-голямо многообразие сред персонала, използван от британското кралско семейство, предаде Франс прес.

За първи път дворецът публикува статистически данни по въпроса. Това става малко след интервюто на принц Хари и съпругата му Меган, в което се чуха обвинения в расизъм към кралското семейство.

От оповестените днес данни за периода 2020-2021 г. става ясно, че едва 8,5 процента от служителите на кралското семейство са представители на етнически малцинства. Кралският двор си е поставил за цел през идната година те да се увеличат до 10 процента.

В Обединеното кралство около 13 процента от населението произхожда от етническо малцинство, според данните от последното преброяване от 2011 г., припомня Франс прес.

Днес източник от кралското семейство обяви, че оповестените данни са важен етап. Преди това тези данни бяха само за вътрешно ползване, но сега кралското семейство иска да съобщи публично какъв прогрес е постигнало в тази насока. Източникът обаче отбеляза, че напредъкът не е до нивото, на което би искала да е кралската династия, въпреки положените усилия.

В интервюто за Опра Уинфри през март, гледано от 50 милиона зрители, Хари и съпругата му Меган, която е метиска, разказаха, че член на кралското семейство се е обезпокоил за цвета на кожата на тяхното първородно дете. Кралица Елизабет Втора реагира тогава, като каза, че взима много на сериозно обвиненията в расизъм, отправени от младото семейство, но добави, че ще ги разгледа по време на частни разговори и срещи и припомни, че спомените за едно и също събитие може да варират. Принц Уилям пък направо каза тогава, че семейството му не е расистко.

Иначе публикуваните днес данни са част от бюджетната равносметка на кралското семейство за 2020-2021 г. Тя показва, че има 22 процента отстъпление за година в печалбите от кралското наследство, като те възлизат на 269,3 милиона лири. Това се дължи на пандемията.

Кралското наследство включва много недвижимо имущество и по-специално търговски обекти, които имаха трудности по време на локдауните и не можеха да плащат наеми. Равносметката показва още, че стойността на активите на короната е нараснала с общо 1 милиард лири до 14,4 милиарда лири благодарение на увеличаването на постъпленията от офшорни минни находища и вятърни турбини.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?