Баку-Джейхан намалява трафика през Босфора с 333 танкера годишно

Петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан ще облекчи движението през проливите Босфора и Дарданелите, посочи пред Анадолската агенция отговорен представител на турското министерство на енергетиката.

Освен икономическата полза от петролопровода, той ще облекчи трафика през проливите. Очаква се чрез него да се избегне преминаването през проливите на поне 333 големи танкера годишно, коментирал е източникът.

Той е обърнал внимание, че броят на петролните танкери, преминаващи през проливите, драматично е нараснал през последното десетилетие. Докато превозвания с танкери патрол е бил около 60 милиона тона през 1996 г., то през миналата година количествота е нараснало до 143,5 милиона тона през 2004 г., е посочил цитираният източник.

Отговорните представители от енергетиката в Турция очакват бързо увеличаване на доставките петрол, транспортирани от Русия през проливите. Те сочат, че в момента най-малко 15 големи петролни танкера преминават ежденевно през Босфора.

Турските проливи са се превърнали в икономически рай за хиляди кораби от Русия, Грузия, Украйна, Румъния и България, отбелязва Анадолската агенция.

Според турски официален представител, цитиран от агенцията, средно един кораб, плаващ под чужд флаг, преминава през проливите на всеки 7 минути, а на всеки 50 минути преминава голям петролен танкер.

Отговорен представител на министерство на енергетиката е изтъкнал, че претролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан ще помогне за намаляване на риска от катастрофи в турските проливи до възможното минимално равнище. Източникът е подчертал, че турската страна е по-заинтересована от безопасността за турските градове, която ще осигури петролоповодът, отколкото от икономическата изгода от него.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?