Баку обеща България първа в Европа да получи азерски газ

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е обещал България да е първата страна в Европейския съюз, която ще получи азерски газ през южния газов коридор, който достига до Турция, Гърция и Италия, предаде БНР.

Кога ще потече суровината ще зависи от изграждането на междусистемните връзки на България с Турция и Гърция, което се очаква да стане в края на 2013 или през 2014 г.

Поредната газова договорка между Баку и София е резултат на среща на премиера Бойко Борисов с азерския президент Илхам Алиев.

Борисов замина в четвъртък на двудневно официално посещение в Баку по покана на азербайджанския премиер Артур Расизаде, с когото обаче ще се срещна в петък и с него също ще бъде обсъдена възможността за доставки на природен газ от Азербайджан за България.

Тази опция е обсъждана неведнъж в последните няколко години както при посещения на Алиев у нас, така и от президента Георги Първанов и бившите министри на икономиката Петър Димитров и Трайчо Трайков. Принципно е договорен 1 млрд. куб. м азерски газ, който може да бъде използват за покриването на българското участие в доставките за газопровода "Набуко" или за собствени нужди. Сред идеите за доставка на азерско синьо гориво през Грузия под формата на компресиран газ, но за целта трябва да се изгради терминал .

В петък се очаква двете страни да подпишат две спогодби за противодействие на престъпността и подкрепа със справянето при бедствия и аварии.

Освен това ще се задълбочи сътрудничеството в секторите търговия, селско стопанство, IT технологии и туризъм. Ресорните министри от двата кабинета ще договорят конкретни параметри и проекти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес