Баку поиска приемлива цена за участие в “Набуко“

Баку поиска приемлива цена за участие в “Набуко“

Ако Европейският съюз иска да си съперничи с Русия за каспийския газ, то трябва сериозно да се отнесе към проекта “Набуко“, заяви в интервю за агенция “Блумбърг“ президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Според него в момента проектът се бави заради уреждането на проблеми с финансирането, цената на суровината и с политизирането му.

“Ако ни бъде предложена приемлива цена и сериозна позиция, проектът може би ще бъде реализиран. Политически изявления обаче пречат на този процес и ние не искаме да заставаме в центъра на битката между разни сили, които не могат да се договорят помежду си“, коментира Алиев.

От разположения в Западния Каспийски регион, между Русия и Грузия, Азербайджан се очаква да стане първия доставчик на суровина за “Набуко“, който ще изминава 3000 км от Турция до Австрия.

Докато обаче подготовката на струващата 7.9 млрд. евро тръба буксува, руският монополист “Газпром“ предложи на Баку да купи целия нов газ, давайки по този начин заявка за задушаване на конкуренцията на европейски компании, отбелязва агенцията.

Азерският президент отбеляза също така ,че “Набуко“ има проблеми и с липсата на лидер, който да представлява проекта, да го придвижва напред, да поема отговорностите върху себе си при воденето на преговори за осигуряване на доставките и финансирането на проекта. “Кой ще се занимава с маркетинга на газа, какви ще бъдат цените, има толкова много въпроси, на които няма отговори в продължение на доста дълго време“, каза Алиев.

По думите му “в същото време редица страни, които участват както в “Набуко“, така и потенциалния му конкурент “Южен поток“, създават неопределеност“.

Страните, които дублират участието си в двата проекта, са България и Австрия, с която обаче все още се преговаря за условията по включването ѝ в “Южен поток“

Говорителят на “Набуко“ Кристиан Долезал отказа коментар.

От германския акционер в проекта RWE съобщиха, че се очаква въпросът с азерските доставки за “Набуко“ да се коментира по време на планирана визита в Каспийския регион на новия европейски комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, който следващия месец поема поста от предшественика си Андрис Пиебалгс.

Алиев отбеляза, че страната му е заинтересувана от развитието на маршрутите за експорта на азерския газ. Все още обаче няма движение по съгласуването на цените на суровината с Турция, която е единствения участник в “Набуко“ извън Европейския съюз.

От тази година Азербайджан, който през 2009 г. произведе 25 млрд. куб. м газ, започва износ през Русия, която смята да ползва 1 млрд. куб. м с опция да го удвои.

“Предимството при “Газпром“ е, че няма посредници“, каза Алиев.

RWE очаква до 6 месеца да сключи договор за доставка

Немският енергиен концерн RWE очаква през първите 6 месеца на тази година да си осигури един от първите договори за доставка за новия газопровод "Набуко", заяви представител на компанията в петък пред агенция Ройтерс.

"Набуко" трябва да транспортира над 31 млрд. куб. м. газ годишно от Каспийския регион до Австрия през България, Румъния, Турция и Унгария.

Анализатори смятат, че наличието на обвързващи договори за доставка ще са доказателство, че проектът може да стартира, като в същото остават съмненията дали ще се реализира навреме.

Очакваме да през първата половина на годината да сключим първия си контракт, заяви Джереми Елис, шеф на звеното за бизнес развитие в RWE, в телефонно интервю за Ройтерс.

Останалите съакционери, които също търсят източници на газ, може може да направят подобни съобщения за техните компании също през първата половина на годината, добави Елис, който отговоря в RWE за координацията по проекта "Набуко".

Той уточни, че освен с Туркменистан, се водят разговори и с Азербайджан.

RWE иска да подпише договор с Туркменистан за доставка на над 10 млрд. куб. м. газ, а количествата трябва да са осигурени за планирания старт на "Набуко" в края на 2014 г.

Нашата цел е подписването на обвързващо споразумение, заяви Елис.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес