Баку увеличава двойно газа за Европа през Турция след 2017 г.

Азербайджан ще увеличи експорта си на газ за Европа през Турция до 11 млрд. куб. м годишно. По информация на АП ръстът на доставките ще започне от 2017 г., очаква се споразумението да бъде подписано във вторник. Ден по-рано турският министър Танер Йълдъз съобщи, че Баку и Анкара са се разбрали по въпроса, но без да даде подробности.

В момента Турция получава 6.6 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан, като част от доставките се транзитират до Гърция.

Договорката бе приветствана като стъпка напред по реализацията на газопровода “Набуко“, който се очаква да тръгне през 2014 г. с азерски газ.

Анонимен източник от ведомството на Йълдъз информира, че съгласно споразумението част от доставяния от Азербайджан газ ще се използва от Турция. Анкара винаги е настоявала да ползва най-сериозни количества от капацитета на “Набуко“.
От турското енергийно министерство отказват да разяснят заинтересоваността на Баку за участие в подкрепяния от ЕС газопровод “Набуко“. Въпреки че включването на Азербайджан в проекта остава под въпрос, шефът на държавната нефтогазова компания на страната СОКАР - Ровнаг Абдулаев, съобщи, че дружеството разглежда различни маршрути за доставка на газа си през територията на Турция, включително Трансадриатическия газопровод, ITGI, който свърза Турция с Гърция и Италия, както и “Набуко“.

“Ние се ръководим от търговски принципи. Длъжни сме да продадем своя газ на пазара за висока цена, каквото е желанието на всеки производител“, заяви тогава шефът на СОКАР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?