Балансьорът в израелската политика смята изборите за неизбежни

Авигдор Либерман

Смятаният за балансьор в преговорите за съставяне на ново израелско правителство Авигдор Либерман заяви днес, че произвеждането на нови избори - третите в рамките на година - е неизбежно, имайки предвид продължаващата политическа парализа, предаде ДПА.

Надеждите партията "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху и формацията "Синьо и бяло" на Бени Ганц да излъчат правителство на националното единство намаляха, след като Нетаняху и Ганц се обвиниха взаимно в нежелание за компромис.

"И двамата взеха стратегическо решение да не правят опит за сформиране на правителство на националното единство, затова и двете партии носят отговорността за поредните избори", каза Либерман в интервю за в. "Йедиот ахронот". По думите му всяка от двете формации смята, че нови избори ще им донесат повече места в парламента.

Либерман освен това директно изключи варианта да състави дясно правителство с "Ликуд", защото то би могло да разчита на прекалено малко парламентарно мнозинство поради общия брой на депутатите на двете политически сили.

Управленията с подобни крехки мнозинства винаги са съпътствани от "постоянни търкания", каза Либерман, и добави, че подобен тип управление крие и заплахата да създаде разделение в израелското общество.

Сега при положение че възможността Нетаняху и Либерман да се коалират, отпада, натискът върху Ганц да направи компромис и да влезе в правителство на националното единство, ще отслабне, отбелязва ДПА. От "Синьо и бяло" обявиха, че няма да управляват заедно с Нетаняху, срещу когото има повдигнати обвинения в корупция.

Израелският парламент разполага с време до другата сряда в полунощ да намери изход от политическата криза, в противен случай ще се пристъпи към нови избори.

Споделяне

Още от Свят